Journalistik, information och kommunikation

Är du intresserad av historia, samhällsförhållanden och kultur och hur dessa samspelar med varandra? Eller vill du ha en karriär inom medieproduktion och journalistik? I vårt samhälle finns många jobb där kommunikativ kompetens är avgörande. Hos oss rustas du för att möta behoven att på olika sätt kommunicera och förmedla sig med omvärlden.

Kärleken till språket. Språket som verktyg, som nyckel, som förstoringsglas. Berättelserna som måste berättas. Berättelserna som har berättats. Som måste bevaras och analyseras. Och berättas igen. För alla som inte har en egen röst. För alla som tystas ner och glöms bort. I orden finns friheten.

Språket förändras. Föråldras. Föds på nytt. I nya former, på nya platser. Det förändrar och påverkar. Det är människans verktyg. Megafon och trollstav.

Det handlar om grundlig hantverkskunskap. Hands on. Produktion på riktigt. Teori och praktik. Teknik. Klippa och sätta ihop. Delar blir helheter. Kreativa processer. Språkgranskning och textanalys. Detektivarbete. Kritiska förhållningssätt. Nya utmaningar och gamla sanningar.

Jag är i språket. I texterna, bilderna och ljuden. I samhällets tjänst. För demokrati och frihet. För nytta och nöje. Fiktion och fakta. Jag är verktyget som gör nytta. Som gör allting möjligt.

Hitta ditt program

Tidigare studenter berättar

Porträtt av Amanda Karlsson och Linnéa Bolin som driver Mordpodden

Linnéa och Amanda driver Mordpodden

Linnéa Bohlin och Amanda Karlsson jobbar idag båda som egenföretagare, frilansjournalister och podcastkreatörer. Under sin sista termin på Journalistik och Medieproduktionsprogrammet startade de Mordpodden, en podcast om verkliga mord i Sverige. Sedan dess har Mordpodden varit listetta på Itunes, de har gästat TV4:s Nyhetsmorgon och samarbetar nu med Radioplay.

Varför föll valet på just Journalistik och Medieproduktionsprogrammet?

Amanda: Jag har alltid älskat att skriva, eftersom det är mitt sätt att uttrycka hur jag känner. Jag valde programmet för jag såg en möjlighet att utnyttja min passion för att skriva till att förmedla andra människors historier.

Linnéa: Jag har också alltid haft ett väldigt stort intresse för att läsa och skriva, men också för att uppmärksamma orättvisor. Att studera journalistik är för mig den perfekta kombinationen av kreativitet och ett jobb där jag kan göra skillnad.

Hur var det att studera på programmet?

Linnéa: Intressant, hektiskt och väldigt lärorikt. Utbildningen är väldigt praktisk och man får verkligen en multikompetens. När jag tog examen kändes det inte som om jag satt på tre års teoretisk kunskap, det kändes mer som att jag hade jobbat som lärling under de här tre åren. 

Amanda: Jag har enbart positiva minnen från min utbildning. Det bästa med programmet är att det var så brett. Jag började utbildningen med siktet inställt på att bli skrivande journalist och avslutade den som podcastkreatör. Utbildningen öppnar upp ögonen för nya saker.

Vad betyder Mordpodden för er?

Linnéa: Mordpodden är så mycket mer än bara radio. För att ta oss hit där vi är idag så har vi använt oss av allt vi lärt oss på vår utbildning. Vi har verkligen blivit de multijournalister som våra lärare sa att vi skulle bli. Jag trodde nog inte från början att allt jag lärde mig på utbildningen skulle komma till användning, men det har det verkligen gjort. Bara i podden har vi hållit på med dramaturgi, tv, radio, webb, foto, research och mycket mer.

Amanda: Ja, och utbildningen gav oss också möjligheten att skapa en produkt där vi får utnyttja vårt brinnande intresse för journalistiken och berättandets konst.

Vilka ansvarsområden har ni kring Mordpodden?

Amanda: Jag och Linnéa skriver och redigerar vartannat avsnitt, vilket gör att vi båda två gör alla steg i processen, från research till färdigt avsnitt. Dock har jag ansvar för våra sociala medier och Linnéa svarar på mejl. 

Hur ser ni på framtiden?

Linnéa: Bara positivt! Jag har redan hundra idéer som flyger runt i huvudet och väntar på att bli gjorda. Så länge som möjligt vill jag satsa på mig själv och mina idéer. Jag vill bland annat utveckla ett nytt produktionsbolag, jobba som ekonomireporter, dokumentärproducent, utrikeskorrespondent och dessutom läsa en masterutbildning inom journalistik. 

Amanda: Jag ser ljust på framtiden och är glad att jag ger mina drömmar en ärlig chans. Jag hade kunnat ta ett jobb vid sidan av mitt eget företag, dra ner på mina uppdrag och troligtvis tjäna mer pengar, men jag tror att ger man inte allt, har man inte heller allt att vinna.