Student som sitter och arbetar vid en dator

Data/IT

Vill du vara med och skapa framtidens tjänster, produkter och underhållning? Kompetens inom Data/IT behövs och används i alla branscher. En utbildning inom Data/IT öppnar dörren till en mängd intressanta yrken och arbetsuppgifter.

Människa och teknik närmar sig varandra. Det går fort. Vi når och kommunicerar med varandra dygnet runt. Jorden runt. Vi når ut i universum. Vi är på väg dit. Längre ut, långt bort.

I det stora och det lilla. I det ofattbara och det självklara. Bakom allt finns talen, uträkningarna, sannolikheterna. Och osannolikheterna.

Möjligheterna är oändliga men grunderna de samma. Matematik. System. Flervariabelsanalys, optimeringslära, komplexa programvarusystem. Metoder. Operativsystem, databaser, beräkningsmodeller. Relativitetsteori. Kosmologi.

Vad är användarvänlighet? Hur fungerar en digital infrastruktur? Trådlös kommunikation? Grafisk visualisering? Vilka gränser måste övervinnas mellan människa och teknik? Hur ska gränssnitten fungera sedan?

Mjukvara och hårdvara. I människans tjänst. Nu och i framtiden. Jag följer med när utvecklingen går fortare och fortare. När sammanhangen och samspelen blir viktigare och viktigare. Människa och teknik rör sig framåt, tillsammans. Jag vill vara med på den resan. Känna farten.

Hitta ditt program

Utbildningar på grundnivå

Tidigare studenter berättar

Kvinna sitter vid dator på café.

Magdalena tog examen från programmet 2015 och fick flera jobberbjudanden under sista terminen. Idag jobbar hon som systemutvecklare.

 

Vad jobbar du med nu?

Just nu är jag föräldraledig men i vanliga fall är jag Systemutvecklare på HRM Software i Växjö. Jag är involverad i en stor del av utvecklingsprocessen men min främsta arbetsuppgift är programmering.

Var det svårt att få jobb?

Det gick snabbt att få jobb, jag började få erbjudanden redan tidigt i sista terminen. Det finns många olika jobbmöjligheter beroende på vilken inriktning man vill ta.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Mitt jobb är oftast väldigt flexibelt och man kan ofta styra själv till stor del hur en dag kommer att se ut, men man måste samtidigt vara beredd på att ta sig an viktiga uppgifter och möta olika deadlines. En vanlig dag kan börja med att starta upp datorn, kolla mail och komma på rätt spår. Vi jobbar i mindre team och ofta är det ett kort möte på morgonen. Där de i samma team berättar om vad vi gör just nu och diskuterar eventuella problem. Sedan spenderar man ofta dagen med att lösa ett eller flera ärenden, det kan vara både nyutveckling eller produktfel. För att lösa ett ärende kan man behöva diskutera med kollegor eller sitta själv och tänka eller koda, det beror helt på vilket ärende man har just nu och i vilken del av processen man är. På det sättet är det ett väldigt omväxlande jobb där man både har mycket kontakt med människor och med en mer teknisk sida.

Har du haft nytta av din utbildning i ditt arbete?

Jag har haft stor nytta av min utbildning. Under utbildningen lär vi oss inte bara programmering utan även om processer, databaser, problemlösning, algoritmer osv. Det har på många sätt varit bra att ha en förståelse för grunderna, även om det inte går att helt förbereda för alla olika jobbsituationer. Jag känner att jag har fått en bra bild för hur arbetslivet faktiskt kan komma att se ut under studietiden, både fördelarna och nackdelarna.

Hur var det att plugga programvaruteknik?

Jag tyckte att det var mycket roligt och givande. Det är ett utmanande program där man utvecklas väldigt mycket. Det är en del studier och tid som måste läggas ner för att klara kurserna men det har varit värt det. Under min studietid har mitt intresse utökats från bara programmering till att involvera fler delar av processen kring systemutveckling bland annat mjukvaruarkitektur. Under utbildningens gång fick jag chansen att fundera lite mer över vilka jobb som kanske kunde passa mig i framtiden. Dessutom fick jag möjligheten att lära känna andra med liknande intresse som mig själv. Jag har känt att den här utbildningen verkligen var rätt val för mig.

Vad skulle du säga till en person som funderar på att välja utbildningen?

Den här utbildningen kan öppna upp till en rad olika jobbmöjligheter eller vidareutbildningar beroende på intresse. Utbildningen passar personer som tycker om att arbeta med både människor och datorer. För dig som är en problemlösare och gärna vill ta stort ansvar och lära dig hur man bygger upp system från grunden är det här en bra utbildning.

Hur ser du på framtiden?

Jag ser gärna att jag fortsätter att arbeta inom det här området. Det är inte bara ett jobb för mig utan även någonting jag är intresserad av. Jag är väldigt glad att jag kan kombinera jobb och intresse på det här sättet och det hoppas jag att jag kommer att kunna fortsätta med.

Porträtt Björn Nordle

Björn jobbar som produktägare

Björn Nordle gillar att kunna förstå saker i grunden, lösa problem och dra slutsatser. Därför valde han att läsa programmet Matematik och modellering*. År 2008 avslutade Björn sina studier och nästan direkt fick han jobb som programmerare på ett företag. Idag jobbar han kvar på samma företag men är istället produktägare, ett jobb som han tycker varit utvecklade och utmanande redan från start.

Du jobbar som produktägare, vad innebär det?

– Jag har ansvar för tre produkter, det vill säga tre datorprogram. Produktägarrollen innebär full frihet kan man säga: jag styr ett team på cirka 10 personer och tillsammans försöker vi göra användbara program, förhoppningsvis inom ramen för min tilldelade budget. Så länge jag gör det har jag mandat att göra vad jag vill med mina resurser. Jag har så klart direktiv från ledningen, men allt ansvar vilar på mig.

Hur brukar en vanlig dag på jobbet se ut?

– Det blir en hel del möten, mejl och telefonsamtal. Vissa veckor behöver kreativiteten kopplas på när det ska designas och pysslas. Ibland måste jag plocka fram mina programmerarkunskaper och ibland åker sälj-skjortan på när det är dags att träffa kunder. Det är oerhört varierande.

Hur var det att studera Matematik och modellering*?

– Det var bra. Vi var en liten grupp som hade bra kontakt med både lärare och professorer. Det tog ett par år innan jag fattade hur allt hängde ihop med lagar och formler, men sedan gick det mycket lättare.

Har du haft nytta av utbildningen i ditt arbete?

– Kunskaperna jag fick under utbildningen har varit mycket värdefulla för mig. Under utbildningen så fick jag bland annat lära mig en del datalogi, lite ren programmering och en del om databaser. Jag fick också lära mig att lösa problem, kunna ställa upp allt logiskt och dra slutsatser, vilket jag har nytta av idag.

Vad tycker du om Växjö som studentstad?

– Växjö var en riktigt bra stad att plugga i med ett campus som bara har växt och blivit bättre. Det är en riktigt bra stad med ett rikt kulturliv, god mat och så är det nära till det mesta.

Vad har du för tankar om framtiden?

– Jag kommer att fortsätta att jobba vidare med det jag gör. Det är både kul och utmanande att jobba som produktägare, och det tror jag att det kommer att vara i fortsättningen också. Det finns mycket som händer i branschen när det kommer till att hantera stora mängder data.

*Programmet Matematik och modellering heter numera Matematikerprogrammet.