Student som sitter och arbetar vid en dator

Data/IT

Vill du vara med och skapa framtidens tjänster, produkter och underhållning? Kompetens inom Data/IT behövs och används i alla branscher. En utbildning inom Data/IT öppnar dörren till en mängd intressanta yrken och arbetsuppgifter.

Människa och teknik närmar sig varandra. Det går fort. Vi når och kommunicerar med varandra dygnet runt. Jorden runt. Vi når ut i universum. Vi är på väg dit. Längre ut, långt bort.

I det stora och det lilla. I det ofattbara och det självklara. Bakom allt finns talen, uträkningarna, sannolikheterna. Och osannolikheterna.

Möjligheterna är oändliga men grunderna de samma. Matematik. System. Flervariabelsanalys, optimeringslära, komplexa programvarusystem. Metoder. Operativsystem, databaser, beräkningsmodeller. Relativitetsteori. Kosmologi.

Vad är användarvänlighet? Hur fungerar en digital infrastruktur? Trådlös kommunikation? Grafisk visualisering? Vilka gränser måste övervinnas mellan människa och teknik? Hur ska gränssnitten fungera sedan?

Mjukvara och hårdvara. I människans tjänst. Nu och i framtiden. Jag följer med när utvecklingen går fortare och fortare. När sammanhangen och samspelen blir viktigare och viktigare. Människa och teknik rör sig framåt, tillsammans. Jag vill vara med på den resan. Känna farten.

Hitta ditt program

Utbildningar på grundnivå

Tidigare studenter berättar

Porträtt Björn Nordle

Björn jobbar som produktägare

Björn Nordle gillar att kunna förstå saker i grunden, lösa problem och dra slutsatser. Därför valde han att läsa programmet Matematik och modellering*. År 2008 avslutade Björn sina studier och nästan direkt fick han jobb som programmerare på ett företag. Idag jobbar han kvar på samma företag men är istället produktägare, ett jobb som han tycker varit utvecklade och utmanande redan från start.

Du jobbar som produktägare, vad innebär det?

– Jag har ansvar för tre produkter, det vill säga tre datorprogram. Produktägarrollen innebär full frihet kan man säga: jag styr ett team på cirka 10 personer och tillsammans försöker vi göra användbara program, förhoppningsvis inom ramen för min tilldelade budget. Så länge jag gör det har jag mandat att göra vad jag vill med mina resurser. Jag har så klart direktiv från ledningen, men allt ansvar vilar på mig.

Hur brukar en vanlig dag på jobbet se ut?

– Det blir en hel del möten, mejl och telefonsamtal. Vissa veckor behöver kreativiteten kopplas på när det ska designas och pysslas. Ibland måste jag plocka fram mina programmerarkunskaper och ibland åker sälj-skjortan på när det är dags att träffa kunder. Det är oerhört varierande.

Hur var det att studera Matematik och modellering*?

– Det var bra. Vi var en liten grupp som hade bra kontakt med både lärare och professorer. Det tog ett par år innan jag fattade hur allt hängde ihop med lagar och formler, men sedan gick det mycket lättare.

Har du haft nytta av utbildningen i ditt arbete?

– Kunskaperna jag fick under utbildningen har varit mycket värdefulla för mig. Under utbildningen så fick jag bland annat lära mig en del datalogi, lite ren programmering och en del om databaser. Jag fick också lära mig att lösa problem, kunna ställa upp allt logiskt och dra slutsatser, vilket jag har nytta av idag.

Vad tycker du om Växjö som studentstad?

– Växjö var en riktigt bra stad att plugga i med ett campus som bara har växt och blivit bättre. Det är en riktigt bra stad med ett rikt kulturliv, god mat och så är det nära till det mesta.

Vad har du för tankar om framtiden?

– Jag kommer att fortsätta att jobba vidare med det jag gör. Det är både kul och utmanande att jobba som produktägare, och det tror jag att det kommer att vara i fortsättningen också. Det finns mycket som händer i branschen när det kommer till att hantera stora mängder data.

*Programmet Matematik och modellering heter numera Matematikerprogrammet.