Data/IT

Vill du vara med och skapa framtidens tjänster, produkter och underhållning? Kompetens inom Data/IT behövs och används i alla branscher. En utbildning inom Data/IT öppnar dörren till en mängd intressanta yrken och arbetsuppgifter.

Människa och teknik närmar sig varandra. Det går fort. Vi når och kommunicerar med varandra dygnet runt. Jorden runt. Vi når ut i universum. Vi är på väg dit. Längre ut, långt bort.

I det stora och det lilla. I det ofattbara och det självklara. Bakom allt finns talen, uträkningarna, sannolikheterna. Och osannolikheterna.

Möjligheterna är oändliga men grunderna de samma. Matematik. System. Flervariabelsanalys, optimeringslära, komplexa programvarusystem. Metoder. Operativsystem, databaser, beräkningsmodeller. Relativitetsteori. Kosmologi.

Vad är användarvänlighet? Hur fungerar en digital infrastruktur? Trådlös kommunikation? Grafisk visualisering? Vilka gränser måste övervinnas mellan människa och teknik? Hur ska gränssnitten fungera sedan?

Mjukvara och hårdvara. I människans tjänst. Nu och i framtiden. Jag följer med när utvecklingen går fortare och fortare. När sammanhangen och samspelen blir viktigare och viktigare. Människa och teknik rör sig framåt, tillsammans. Jag vill vara med på den resan. Känna farten.

Hitta ditt program

Utbildningar på grundnivå

Tidigare studenter berättar

Kvinna sitter vid dator på café.

Magdalena tog examen från programmet 2015 och fick flera jobberbjudanden under sista terminen. Idag jobbar hon som systemutvecklare.

 

Vad jobbar du med nu?

Just nu är jag föräldraledig men i vanliga fall är jag Systemutvecklare på HRM Software i Växjö. Jag är involverad i en stor del av utvecklingsprocessen men min främsta arbetsuppgift är programmering.

Var det svårt att få jobb?

Det gick snabbt att få jobb, jag började få erbjudanden redan tidigt i sista terminen. Det finns många olika jobbmöjligheter beroende på vilken inriktning man vill ta.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Mitt jobb är oftast väldigt flexibelt och man kan ofta styra själv till stor del hur en dag kommer att se ut, men man måste samtidigt vara beredd på att ta sig an viktiga uppgifter och möta olika deadlines. En vanlig dag kan börja med att starta upp datorn, kolla mail och komma på rätt spår. Vi jobbar i mindre team och ofta är det ett kort möte på morgonen. Där de i samma team berättar om vad vi gör just nu och diskuterar eventuella problem. Sedan spenderar man ofta dagen med att lösa ett eller flera ärenden, det kan vara både nyutveckling eller produktfel. För att lösa ett ärende kan man behöva diskutera med kollegor eller sitta själv och tänka eller koda, det beror helt på vilket ärende man har just nu och i vilken del av processen man är. På det sättet är det ett väldigt omväxlande jobb där man både har mycket kontakt med människor och med en mer teknisk sida.

Har du haft nytta av din utbildning i ditt arbete?

Jag har haft stor nytta av min utbildning. Under utbildningen lär vi oss inte bara programmering utan även om processer, databaser, problemlösning, algoritmer osv. Det har på många sätt varit bra att ha en förståelse för grunderna, även om det inte går att helt förbereda för alla olika jobbsituationer. Jag känner att jag har fått en bra bild för hur arbetslivet faktiskt kan komma att se ut under studietiden, både fördelarna och nackdelarna.

Hur var det att plugga programvaruteknik?

Jag tyckte att det var mycket roligt och givande. Det är ett utmanande program där man utvecklas väldigt mycket. Det är en del studier och tid som måste läggas ner för att klara kurserna men det har varit värt det. Under min studietid har mitt intresse utökats från bara programmering till att involvera fler delar av processen kring systemutveckling bland annat mjukvaruarkitektur. Under utbildningens gång fick jag chansen att fundera lite mer över vilka jobb som kanske kunde passa mig i framtiden. Dessutom fick jag möjligheten att lära känna andra med liknande intresse som mig själv. Jag har känt att den här utbildningen verkligen var rätt val för mig.

Vad skulle du säga till en person som funderar på att välja utbildningen?

Den här utbildningen kan öppna upp till en rad olika jobbmöjligheter eller vidareutbildningar beroende på intresse. Utbildningen passar personer som tycker om att arbeta med både människor och datorer. För dig som är en problemlösare och gärna vill ta stort ansvar och lära dig hur man bygger upp system från grunden är det här en bra utbildning.

Hur ser du på framtiden?

Jag ser gärna att jag fortsätter att arbeta inom det här området. Det är inte bara ett jobb för mig utan även någonting jag är intresserad av. Jag är väldigt glad att jag kan kombinera jobb och intresse på det här sättet och det hoppas jag att jag kommer att kunna fortsätta med.