Naturvetenskap

Leva, påverka, upptäcka, växa. Ställa frågor och hitta svar. Hos oss blandas teori med praktiska övningar – i labbmiljö såväl som i fält. Med en utbildning inom biologi, kemi, matematik eller fysik har du en viktig roll i nutid och framtid och en spännande karriär att se fram emot!

De minsta beståndsdelarna och de stora frågorna. De levande organismerna. Ursprunget och funktionerna. Det eviga kretsloppet. Början eller slutet?

Nu måste vi bli hållbara. Återvinningsbara. Framtiden kräver klimatsmarta energilösningar. Vindkraft och vattenkraft. Förnyelsebara råvaror. Solenergi. Vi måste ladda batterierna.

Hur hänger det ihop? Vilka är de minsta gemensamma nämnarna? Vilka är de största farorna?

Det handlar om matematik. Om rörelsemängd och paritet. Om biokemi, cell-och molekylärbiologi. Fysik och kemi. Optometri. Toxikologi. Evolutionsbiologi och ekologi. Människan behöver livsmedel. Läkemedel. Hälso-och sjukvård. En planet som fortsätter fungera i ett universum som förändras. Perspektiven överväldigar. Det handlar om det allra minsta och det oändligt stora.

Världen förändras hela tiden. I det stora och det lilla. Jag vill påverka framtiden här och nu. Jag vill göra skillnad. Jag är redo. För livet.

Hitta ditt program

Utbildning på grundnivå

Tidigare studenter berättar

Porträtt Cecilia Soto Thompson

Cecilias intresse för mat och hälsa blev hennes jobb

Cecilia Soto Thompson har haft ett stort intresse för mat ända sedan hon var liten. När hennes pappa blev sjuk i diabetes typ II växte Cecilias intresse för hur kosten påverkar vår hälsa. Det påverkade också Cecilias karriärval och år 2009 tog hon examen från Nutrition- och livsmedelsprogrammet.

Förutom ditt intresse för mat, vad var det som gjorde att du valde att läsa Nutrition och livsmedelsprogrammet?

– Jag valde att läsa nutrition och livsmedel eftersom jag ville få större kunskap om livsmedels innehåll, egenskaper, process och industri, men också en större inblick i näringslära, det vill säga hur livsmedel beter sig i kroppen och påverkar vårt välmående. Jag lockades också mycket av att programmet utgår från hälsa och prevention, snarare än sjukdom och behandling.

Hur var det att läsa Nutrition och livsmedelsprogrammet?

– Fantastiskt roligt! Vi var en ganska liten klass på ungefär 25 studenter som hade bra och nära kontakt med lärarna. Som klass var vi väldigt tighta och jag har fortfarande kontakt med många från klassen. 

Vad handlade ditt examensarbete om?

– Jag gjorde mitt examensarbete på Köpenhamns universitet som ett samarbete mellan institutionerna för nutrition och mejeriteknologi. Min uppgift var att ta fram en yoghurt med beta-glukaner, en typ av vattenlösliga fibrer med kolesterolsänkande egenskaper, som var tänkt att användas som en frukostprodukt för personer som behandlas för höga kolesterolvärden. Det var jätteroligt!

Vad tyckte du var bäst med utbildningen?

– Att den var så grundlig och komplett. Utbildningen har sina hörnstenar i kemin, vilket krävs för att förstå både livsmedel och dess funktion i kroppen. Kunskaperna i kemin är ovärderliga och sådant som jag har nytta av varje dag.

Vad jobbar du med nu?

– Idag jobbar jag som produkt- och kvalitetsingenjör på Lantmännen Reppe, samtidigt som jag driver mitt egna företag Kunskap & Hälsa. Genom mitt företag erbjuder jag föreläsningar, inspirationsdagar och rådgivningar inom kost, hälsa och träning. En kväll i veckan jobbar jag också inom konceptet ”Dietist i butik”, som finns på ICA, där jag möter kunder ute i butiken, går butiksvandringar, svarar på frågor och visar varor som kan passa olika kundgrupper. 

Har du haft nytta av utbildningen i ditt arbete?

– Utan utbildningen hade jag inte haft något av mina jobb, och jag hade definitivt inte känt mig trygg nog att dra igång ett eget företag. 

Hur ser du på framtiden?

– Med förväntan! Det finns så mycket roligt jag vill göra, men så länge som jag får syssla med livsmedel och näringslära i någon form så är jag nöjd!

Vad skulle du säga till en person som funderar på att välja utbildningen?

– Utbildningen är ett bra val om du vill ha ett helhetsgrepp på livsmedel och näringslära och om du gillar att veta ”varför” (det är ju där kemin kommer in).