Polisutbildning

Vill du hjälpa människor i utsatta situationer? Är du intresserad av samhällsfrågor och vill göra skillnad? Då kan polisyrket vara något för dig. På Polisprogrammet studerar du både teori och praktik. Under utbildningen får du lära dig att analysera problem, söka kunskap, se orsakssamband, finna lösningar, fatta beslut och slutligen utvärdera dina insatser.

Att vara närvarande. Här och nu. Att våga kliva in. Ingripa. I vardagen. I trafiken. I det stora och det lilla. I kris och sorg.

Kontraster och utmaningar. Fysiskt, psykiskt. Att hjälpa, stötta, förändra. Förebygga. Att peka med hela handen. Att hålla någon i handen.

Genom kamratskap och lagarbete. Sammanhållning och utmaning. Och nära till skrattet. Med ödmjukhet och tålamod. Lugnt, tryggt, stabilt. Jag vill göra något som är viktigt. Jag vill göra skillnad. Nu tar jag steget.

Hitta ditt program

Studenter berättar

Porträtt Ghiasuddin

Ghiasuddin lockades av polisyrket

Ghiasuddin Sediqi studerar till polis på polisprogrammet i Växjö. Nu berättar han om sin resa mot att bli polis, sina mål och drömmar.

Varför vill du bli polis?

– Jag kom från ett krigsdrabbat land som barn, men jag har kämpat och aldrig gett upp. Jag har alltid stimulerats av utmaningar, men polis har stått högst efter att bli heltidsproffs i fotboll. Innan jag började på polisutbildningen har jag spelat fotboll på elitnivå, studerat idrott i USA, jobbat som idrottslärare i Sverige och läst till fastighetsingenjör. Jag hade endast 1 år kvar och trivdes på utbildningen så det var tufft att hoppa av.

– De senaste 7 åren har polis lockat mer och mer. De tre första gångerna som jag sökte fick jag avslag, men fjärde gången kom jag in. Idag är det bland de bästa valen som jag har gjort i mitt liv. Vem vill inte bli polis? Det är en fantastisk utbildning. Det passar mig perfekt att jobba med människor. Man kan prata hur mycket som helst om yrket men främst handlar polisyrket om medmänsklighet. Jag mår bra av att hjälpa de som har det svårt och drivs av det.

– Jag har en vinnarskalle som heter duga och har alltid strävat efter att vara så bra jag kan i det jag gör, men tack och lov har polisutbildningen lärt mig att släppa prestigen. Mitt mål inom polisen är att vara med i insatsstyrkan. Tills jag kommer dit vill jag jobba ute i förorterna och använda mina språkkunskaper och erfarenheter. Idag talar jag 5 språk och jag har erfarenhet av ett tuffare klimat. Jag tycker att en bra dialog och att vara ödmjuk inför uppgiften är det bästa vapnet.

Vad gör du på fritiden?

– Idag tar jag inget csn utan jobbar mellan 100 och 180 timmar i månaden i hvb-hem med ensamkommande ungdomar i kommunen. Jag föreläser även om polisen och svensk lag i hvb-hem när jag hinner samt tar emot studiebesök. Tiden som blir över ägnar jag åt att spela fotboll i ett div 3-lag, gymmet och löpning. Det är minst sagt fullt upp, men studierna går förvånansvärt bra trots så många bollar i luften.