Teknik och ingenjörsutbildningar

Problemlösning, framtidsutmaningar och smarta tekniska lösningar. Gemensamt för alla tekniker och ingenjörer är att de utvecklar vårt samhälle och försöker lösa de problem som finns. Våra utbildningar ger dig både breda tekniska kunskaper och spetskompetens för framtidens arbetsmarknad.

Nu behövs nya lösningar. Nya metoder. Moderna infrastrukturer. Rationella, funktionella, energisnåla. Miljövänliga. Det handlar om helheten. Hållbarheten.

Utveckling, förbättring, framsteg. I det stora, världsomspännande. Och i själva grundkonstruktionen. I materialet. För samhället, för människan. Vägen går alltid framåt. Spåren, broarna. Cykelbanan, tunnelbanan. Landningsbanan. Vi måste landa rätt.

Matematiken är grunden. Tekniken. Fysiken. Beräkningarna, mätningarna. Det handlar om samband. Det handlar om hållfasthet, vibrationer, signaler. Energi. Strukturdynamik och bärverksanalyser. Prestanda och komfort. Planering, styrning och underhåll. Design, arkitektur. Ekonomi. Tradition och nyproduktion. Betong. Stål. Trä. Människa och miljö.

Framtidsbyggare. Konstruktör. Innovatör. Jag formar framtiden. Framtiden är här. Allt är möjligt.

Hitta din utbildning

Utbildning på grundnivå

Studenter berättar

Porträtt Jenny Bülow Angeling

Jenny vill räkna på brokonstruktioner

Jenny Bülow Angeling från Vimmerby gillar att räkna och komma på nya lösningar. Det i kombination med att hon ville jobba med större projekt gjorde att hon fick upp ögonen för byggsektorn och Byggtekniksprogrammet.

Varför valde du den här utbildningen?

– Jag jobbade som projektledare på ett tryckeri och kände att jag ville jobba med större projekt, samtidigt som jag gillar räknebiten och att hitta lösningar på problem. När jag började plugga var jag helt övertygad om att det var just projektledare jag ville bli, men det har ändrats efterhand.

Vad är det som är så intressant med byggtekniksprogrammet?

– Om jag ska välja ut något som har varit extra roligt så är det kurserna i betongkonstruktion och stål- och träkonstruktion eftersom jag då fick jobba med beräkningar. Projektkurserna och vägkursen har också varit givande, särskilt eftersom jag gillar både anläggning och projektledning.

Vad är det mest utmanande med din utbildning?

– För mig personligen har det varit att hela tiden hålla motivationen uppe. Efter en intensiv kursperiod och när tentorna väl är avklarade känns det inte alltid jättekul att dra igång med en ny kurs. Då krävs det att man är målmedveten och bestämmer sig för att köra på.

Vad har du för framtidsplaner och har du något framtida drömjobb?

– Som det känns just nu vill jag jobba som statiker och räkna på konstruktioner. Jag har sökt magisteråret inom Byggteknik på Linnéuniversitetet så jag hoppas på ett år till innan jag är helt klar med mina studier. Att räkna på brokonstruktioner är ett drömjobb, så att någon gång vara med och räkna på en riktigt lång bro som blir ett landmärke vore väldigt kul. Tunnlar och tunnelbanesystem under mark verkar också väldigt spännande.

Därför vill jag bli ingenjör

Hampus Hammarbäck läser till ingenjör i maskinteknik.
Joel Welin läser till ingenjör i industriell ekonomi.

Prova på att jobba som ingenjör med Tekniksprånget!

Känner du dig osäker på vilken ingenjörsutbildning du ska välja eller vad det innebär att jobba som ingenjör? Tekniksprånget erbjuder fyra månaders betald praktik, så att du kan testa på livet som ingenjör innan du gör ditt vägval. Praktik erbjuds i hela landet.