Introduktion till kvantberäkning

15 hp

Klassiska datorer bygger på bitar, som är antingen 0 eller 1. Kvantdatorer använder istället qubits, som kan vara både 0 och 1 samtidigt, tack vare ett fenomen som kallas superposition. Detta gör att kvantdatorer kan bearbeta mycket mer information på en gång. En annan unik egenskap är sammanflätning, där qubits påverkar varandra oavsett avstånd, vilket möjliggör snabbare problemlösning.

I kvantdatorer används kvantportar som Hadamard- och Pauli-portar för att manipulera qubits. Algoritmer som Shors faktoreringsalgoritm och Grovers sökalgoritm demonstrerar kvantdatorers förmåga att lösa problem snabbare än klassiska datorer.

Inom områden som kvantkemi kan kvantdatorer simulera molekyler och beräkna energier med hög precision. Kvantkryptografi och kvantteleportation öppnar nya dörrar för säkra kommunikationer.

Utvecklingen av fysiska qubits – från jonfällor till superledande kretsar – fortsätter, även om utmaningar som dekoherens, där qubits förlorar sin kvantinformation, kräver avancerade felkorrigeringstekniker.

De senaste framstegen har ökat kvantdatorers prestanda, och även om tekniken fortfarande är ung, förväntas den snart revolutionera både vetenskap och industri.

Distans – plugga där du är

Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt.

Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.

Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha mer frihet att bestämma när och var du vill studera. Tänk dock på att en del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under arbetstid, även om de sker på distans.

Läs mer om att studera på distans

Student som pluggar på distans

Bygg din egen examen

Visste du att du kan kombinera fristående kurser och designa en alldeles egen examen utifrån vad du själv är intresserad av? Ta vara på möjligheten och var kreativ med din egen framtid. Läs mer om hur du kan bygga din egen examen och bli unik på arbetsmarknaden.