International Tourism Management Programme
180 hpVill du jobba inom en av världens största näringar - Turism? Då är det internationella turismprogrammet något för dig. Med över 45 års erfarenhet är programmet International Tourism Management en av Sveriges mest eftertraktade turismutbildningar. Efter att ha studerat turism har du hela världen som arbetsmarknad och behovet av kompetens inom strategisk planering, färdigheter i ekonomi och hållbar utveckling har aldrig varit viktigare.
Utbildningen ger dig djupa analytiska färdigheter för vad turism är och hur det påverkar oss och vårt samhälle. Vi går igenom turismens miljömässiga, sociala, kulturella och ekonomiska aspekter och du får förståelse för hur de påverkar olika verksamheter och organisationer inom turismnäringen. Människans resande för att upptäcka nya platser och uppleva andra miljöer har alltid funnits – och kommer alltid att finnas. Turismnäringen är också en växande bransch där nya arbetsområden inom exempelvis evenemang och upplevelser ständigt skapar nya karriärmöjligheter.
Du kommer att läsa kurser inom Hospitality Management, Event Management, Destination Management och entreprenörskap inom turism men även ekonomikurser inom bland annat e-handel och marknadsföring. Hela utbildningen har ett starkt internationellt perspektiv där fokus ligger på hållbar utveckling och lika villkor. Genom studieresor, gästföreläsningar och praktikmöjligheter får du unika ämnesspecifika kunskaper som du kommer ha nytta av i ditt kommande arbetsliv. Undervisningen ges på campus i Kalmar och undervisningsspråket är engelska.
Din sista termin har du tre olika valmöjligheter. Antingen väljer du att plugga utomlands vid något av våra partneruniversitet runt om i världen. Eller så väljer du att ha praktik där du får erfarenhet från någon organisation eller något företag inom turismbranschen, antingen i Sverige eller utomlands. Ditt tredje alternativ är att fördjupa dig inom marknadsföring. Detta alternativ gör dig behörig att ansöka om en generell kandidatexamen i företagsekonomi och därmed erhålla två examina när du läst klart programmet.
Aktuellt för 2024
Från och med i höst ges programmet enbart med inriktning mot Turism.
Tidigare specialisering mot Cruise Management kommer inte att erbjudas.
Karriär
Efter utbildningen har du kompetens inom många delar av turismnäringen men dina färdigheter efterfrågas även i andra branscher där service och bemötande är viktigt. Att starta en egen verksamhet är också ett alternativ för dig som entreprenör.
Att jobba inom turism innebär att du kan välja mellan en mängd olika karriärvägar och några av våra tidigare studenter arbetar idag som:
• Destinationsutvecklare
• Eventprojektledare
• Hotellchef
• Resebyråkonsult
• VD för reseföretag
Examen
Filosofie kandidatexamen med inriktning mot Turism (Huvudområde: Turismvetenskap)
Ansökan till senare del av program
Du som har läst kurser som motsvarar minst två terminer på programmet kan söka till senare del av programmet. Om det finns plats på den termin du är behörig till behöver du inte läsa tidigare terminer.
Vi är kvalitetscertifierade
Ekonomihögskolan och Linnéuniversitetet är ackrediterade av The Association to Advance Collegiate Schools of Business, AACSB.
Internationella möjligheter
Undervisningen sker på engelska. På så vis förbereder du dig inte bara för en nationell karriär, utan även för en karriär i internationella sammanhang. Programmet tar emot både svenska och internationella studenter, och erbjuder därmed en mångkulturell läromiljö. Ytterligare internationaliseringsmöjlighet ges genom utlandstermin vid något av våra många partneruniversitet världen över.
Läs mer om de internationella möjligheter du har på Linnéuniversitetet.
Särskilt urval
Fem av platserna på programmet kan tillsättas efter särskilt urval. Behörig till denna grupp är du som har arbetat minst tre år på halvtid inom rese- och turismindustrin (styrks genom intyg). Rangordning: högskoleprov, betyg. För att få delta i urvalet söker du programmet via antagning.se samt skickar merithandlingar till: Studerandeavdelningen vid Linnéuniversitetet 391 82 Kalmar Märk kuvertet: ''Särskilt urval''."
Förbered dig med matematik!
Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.
Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.
Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se:
Frågor?
Antagningsstatistik
Är du nyfiken på vilka antagningspoäng som behövs för att komma in på utbildningen? Här kan du hitta statistik från tidigare antagningsomgångar. Tänk på att poängen blir olika varje gång beroende på vilka som söker, så det är alltid värt att söka om du är behörig.
Så snabbt får ekonomistudenter jobb
Diagrammet visar hur många procent av studenter på Ekonomihögskolan som fick jobb inom en viss tid efter examen år 2017 och år 2020. 40% av studenterna har fått ett jobb redan innan de tog sin examen.
Informationen är hämtad från Linnéuniversitetets alumnundersökning.
Ett bra program inom turism och en charmig stad var lockande
Kurserna är strukturerade på ett varierat sätt, vilket håller mig intresserad under hela kursen. Dessutom är det mycket bättre att plugga i Kalmar än jag trodde. Staden är charmig, folk är supertrevliga och hjälpsamma. Alla respekterar ditt personliga utrymme, säger Jooan.
Läs hela intervjun med Jooan
Jooan valde Linnéuniversitetet främst för att hon ville ägna sig åt turismstudier.
- Jag valde Linnéuniversitetet av flera anledningar, främst för att det är en av de bästa universiteten som erbjuder turism. När jag kollade kursplanen för International Tourism Management Programme insåg jag att programmet även fokuserade på den företagsekonomiska sidan av turism. Jag tog kontakt med dem för att ställa mina frågor innan jag ansökte och de var superlyhörda och vänliga vilket jag tyckte var ett plus, berättar Jooan.
Chansen att studera i Sverige och uppleva den svenska naturen i en liten stad var lockande för Jooan.
- Förutom mitt stora intresse av att studera just detta program, blev jag även förälskad i Kalmar. Det är en havsnära stad med underbar svensk natur, och du kan enkelt ta dig runt med cykel. Eftersom jag är uppvuxen i en storstad ville jag uppleva det lilla stadslivet och kunna ta mig till platser med cykel, vilket är omöjligt att göra i Tehran. Campus ligger även nära havet, i hjärtat av gamla stan, så även om det är dåligt väder eller du är på dåligt humör, så hjälper en promenad mot universitetet alltid för att bli på bättre humör, säger Jooan.
Programmet utmanar Jooan att prestera bättre genom att delta i olika grupparbeten.
- Jag älskar att varje kurs är unikt upplagd. Jag gillar även att varje kurs kräver att vi deltar i olika grupparbeten, det är ett bra sätt att utmanas för att kunna prestera bättre i olika miljöer och med olika människor. Det är även ett bra sätt att träffa nya människor och få vänner, förklarar Jooan.
Jooan har alltid haft drömmen om att driva sitt eget hotell.
- Jag skulle absolut vilja börja jobba inom turism, men drömmen är att etablera ett litet hotell någonstans utanför storstaden. Ett hotell som är designat i minimalistisk skandinavisk stil och jag vill göra verksamheten så hållbar som möjligt, säger Jooan.
Studentlivet på Linnéuniversitetet är en stor upplevelse för alla.
- Jag är en äldre student i 30+ åldern, så min erfarenhet av studentlivet är lite annorlunda än för de yngre studenterna. Men jag kan lugnt säga att studentlivet har varit mycket tillfredsställande. Jag har klarat alla kurser och jag har även fått vänner som är mellan 18–40 år gamla. Jag har aldrig känt mig utanför på grund av att jag är en äldre student. Linnéuniversitetet är en plats för alla, berättar Jooan.
Om du är intresserad av att lära dig mer om global turismnäring, är detta program för dig.
- Om du är intresserad av turism, förvalta en fastighet, designa en restaurang, hantera evenemang eller arbeta på kryssningsfartyg, kommer International Tourism Management programmet att ge dig den kompetens du behöver. Här får du även lära dig om de ekonomiska effekterna och företagande i allmänhet, inte endast inom turism, avslutar Jooan.
Carla funderar på utlandsstudier i England
Carla Aicher läser det internationella turismprogrammet i Kalmar och drömmer om att i framtiden arbeta med att organisera och leda evenemang inom turism och evenemang.
Läs intervjun med Carla
- Det som fick mig att läsa Internationella Turismprogrammet är de många karriärmöjligheter programmet kommer med och att utbildningen är så bred. Vi läser allt ifrån Turismvetenskap och Företagsekonomi till Brand Management.
Det är ett upplägg hon tycker om för det ger en insyn i många områden som är viktiga när man vill arbeta med människor. Särskilt inom turism.
- På så vis lär man sig mycket som kommer hjälpa en senare i arbetslivet.
Utlandsstudier, praktik och valbara fördjupningsområden
I framtiden funderar Carla på att plugga utomlands vid något av Linnéuniversitetets partneruniversitet samtidigt som hon är intresserad av en praktiktermin.
- Jag vill gärna åka till England och läsa min sista termin där. Samtidig har jag funderat på att göra praktik utomlands istället för utbytesterminen. Linnéuniversitetet har partneruniversitet över hela världen vilket gör att man kan åka precis vart man vill.
Eftersom programmet erbjuder två olika fördjupningsområden, Turism eller Cruise Management, finns det en möjlighet att ta en dubbelexamen och det är något som Carla är intresserad av att göra.
- Jag vill ta en dubbelexamen. Jag kan inte bestämma mig för om jag ska välja fördjupning inom Cruise Management eller Turism eftersom jag intresserar mig för båda ämnen.
Mysiga gator, caféer och nära till Öland
Innan Carla flyttade till Kalmar visste hon inte mycket om staden och hade inte särskilt höga förväntningar på hur det skulle vara att bo och studera där, men hon har kommit att trivas.
- Kalmar är den mysigaste staden jag någonsin har bott i. Det finns många mysiga gator och caféer. På sommaren är det otroligt fint och det finns så mycket att hitta på. Det bästa är nog att Kalmar är så nära vattnet och att man kan bada nästan överallt. Sen ligger Öland också i närheten och man kan åka på utflykt och upptäcka vilket är jättemysigt.
Sebastian arbetar som coach
Sebastian brinner för att leda andra människor och fann jobbet för honom på KILROY. Redan innan han började på Internationella Turismprogrammet hade han ett intresse för ledarskap och fick under utbildningen stöd för att utveckla denna egenskap. Idag håller han utbildningar för 100-tals kollegor med stor trygghet.
Läs hela intervjun
Sebastian, var jobbar du?
Jag jobbar på KILROY Sweden AB som "Team Leader Individual Sales" i Stockholm, ansvar för vår resebyrå och utlandsstudieavdelning
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa, förutom alla underbara kollegor i den här branschen, är att få möjligheten att dels leda drivna människor mot mål, ökad kunskap, säkerhet och dels guida dem genom arbetslivet och in i resebranschen. Jag får arbeta fritt och genomföra egna projekt, hålla möten, säljutbildningar och även coacha säljarna på individuell nivå. De stora ansvarsområdena jag har gör att mitt arbete känns som en viktig och lustfylld del av mitt liv. Att arbeta i resebranschen är en av de största anledningarna att jag började plugga TUR-programmet i Kalmar och har bevisat att det är här jag vill stanna och avancera.
Hur har turismutbildningen hjälpt dig i din karriär?
Utbildningen på Linnéuniversitetet förberedde mig både mentalt och praktiskt för att ta mig in på arbetsmarknaden och sedan lyckas avancera. Jag fick de verktyg man behöver för att få ökat ansvar genom att bli källkritisk, analyserande, kunna kommunicera och framförallt arbeta i grupp. Själva ledarskapsgenen har jag nog alltid haft men den har kommit fram mycket tydligare efter utbildningen som spetsade till det jag saknat tidigare. Ett tydligt exempel är att prata inför folk, innan mina studier hade jag pratat inför max 30 pers som jag gått i samma klass som i flera år och nu håller jag i event för 100-tals potentiella kunder, utbildningar för 20-100 kollegor och att känna en trygghet i att prata en och en med varje kund glad som upprörd. Kort och gott vill jag säga att studietiden gav mig de tre roligaste åren i mitt liv men jag fick också tillfälle att mogna och växa som person.
Turismbranschen om programmet
Med en akademisk utbildning i bagaget kan du ta dig långt i turismbranschen. Den ger dig värdefulla kunskaper och bra kontakter. Här berättar några som jobbar inom turismnäringen om sina erfarenheter.
Visit Sweden
Sophie Nyström-Andersson, Visit Sweden, Amsterdam
"Med en akademisk utbildning får du ett analytiskt tankesätt. Du lär dig att ta till dig en stor mängd information, bearbeta den och göra strategiska beslut. Du lär dig också att tänka steget före och att ha ett professionellt förhållningssätt till ditt arbete. Allt det här är jätteviktigt för att bli framgångsrik och för att bli mer attraktiv på marknaden. Fler utbildade inom turismbranschen leder också till en kvalitetssäkring för hela näringen."
Astrid Lindgrens Värld
Mikael Ahlerup, vd, Astrid Lindgrens Värld
"I turismbranschen är det framförallt viktigt med rätt personlighet och rätt attityd. Har du dessutom en god utbildning i botten är det lättare att passera genom alla filter. Med både personlighet och utbildning glider du enklare genom nålsögat och har lättare för att gå långt i den här branschen"
Kosta Boda Art Hotel
Magnus Strandman, Hotellchef, Kosta Boda Art Hotel
"Hotellbranschen behöver fler akademiker! Det är en självklarhet för mig som hotellchef på Kosta Boda Art Hotel att ha en god relation med turismprogrammen på Linnéuniversitetet, både studenter och lärare. Kan vi då vara en aktiv, positiv och tillgänglig part i den processen, där vi dessutom har möjlighet att tala om vad branschen behöver, gör vi självklart det".
Mer om programmet
"Här utbildas personer som ser framåt och utvecklar branschen"
Turismbranschen behöver tänkare och visionärer. På Internationella turismprogrammet utbildas personer som ser framåt och utvecklar branschen.
– I denna utbildning ställer man sig lite ovanför för att se vad som händer. Vill man nå lite längre kräver branschen idag mer kunskap än att bara lära sig bokningsprogram och ge god service, säger programansvarig Christer Foghagen.
Utbildningen är bred och du lär dig avläsa trender i resandet, upptäcka möjliga marknader och utveckla nya resmål.
Praktisk erfarenhet
Du kan avsluta din treåriga utbildning med en terminslång praktikkurs och får då en naturlig koppling till arbetslivet och din framtida karriär. Studenter gör sin praktik på till exempel på Visit Swedens utlandskontor i London, Amsterdam, Hamburg eller New York. Genom hela programmet knyts en nära kontakt med näringslivet i form av bland annat studieresor, gästföreläsare och företag inom turismbranschen. Det finns även möjlighet att delta i olika typer av turismprojekt och evenemang där viktiga kontakter kan knytas.
Läsa utomlands
Turismprogrammet har en internationell prägel och undervisningen är på engelska. Du kan också läsa en termin av utbildningen utomlands, vilket en stor del av studenterna gör. Efter examen är hela världen din arbetsmarknad och tidigare studenter arbetar bland annat som destinationsutvecklare, vd för reseföretag och hotell, informations- och utvecklingschefer på hotell och platschefer hos researrangörer.
Fler studenter om programmet
Ett turismprogram med stort fokus på ekonomi
Matilda valde internationella turismprogrammet tack vare dess höga standard och dess ekonomiska grund. Snabbt fann hon sig engagerad i både föreningsliv och i programråd, ett forum där hon har chans att påverka sin utbildning.
Läs hela intervjun
När Matilda skulle finna sig en utbildning var hennes krav att utbildningen skulle leda till ett arbete med fokus på människor, internationellt och utvecklingsmöjligheter.
- Programmet sticker ut för att det är den enda kandidatexamen i turism som har sådant fokus på ekonomi. Det ger även möjligheter att studera kurser som jag inte kan på någon annan turismutbildning i Sverige. Att det är hög standard på utbildningen som leder till goda arbetsmöjligheter efter examen är självklart också ett stort plus.
Kalmar var bekant och hon gillat staden redan innan hon flyttade hit.
- Att jag hamnade just på Linneuniversiteten berodde på att jag tycker att Kalmar är en fantastisk stad. Jag älskar att bo i Kalmar, framför allt älskar jag närheten till havet. Det är en liten stad som har allt, det finns shopping, nattliv, restauranger och en härlig gemenskap bland alla studenter.
Så hur trivs du nu när du börjat utbildningen?
- Jag trivs väldigt jättebra. Jag är nöjd med mina professorer och med kursplanen som är lärorik och varierande. Men främst älskar jag att man kan engagera sig i alla aspekter av sitt studentliv.
Hennes förkärlek till studentlivet gjorde henne insatt i både akademi och nöjen.
- Jag sitter med i programrådet som behandlar frågor programmet där jag på så vis kan påverka min utbildning. Dessutom är jag vice ordförande för studentföreningen Kalmar ESS där jag får göra allt från att gå på möten med dekanen till att träffa ordföranden från andra föreningar i Kalmar, till att anordna föreläsning och sittningar, åka på konferenser och bjuda medlemmar på fika. Jag har lyckats lära känna människor från inte bara min klass, utan hela Ekonomihögskolan. En till grej är att jag till våren åker på utbytesstudier till Japan, vilket jag ser fram emot otroligt mycket!
Målet med karriären är att vara hotelldirektör för en stor kedja. Hon drömmer om att kunna resa runt, besöka nyöppningar men även utveckla redan befintliga hotell.
- Anledningen till att jag vill arbeta med en stor kedja är att jag vill påverka en industri som inte saktar ner. Dessutom är turism är starkt växande, något som inte är hållbart för miljön om vi fortsätter som idag. Då är det de stora företagen som måste ta störst ansvar. Jag vill arbeta med social hållbarhet, ekonomisk hållbarhet och ekologisk hållbarhet i alla aspekter av mitt framtida arbetsliv.
Julia fick praktikplats på Visit Sweden i London
Julia har alltid varit nyfiken av att bo i London. När hon fick syn på att det fanns en praktikplats att söka på Visit Sweden i London, så tog hon chansen och fick den! Nu bor hon där under sex månaders tid medan hon hjälper Visit Sweden med deras verksamhet. En av många saker hon fått göra är att planera och genomföra en två dagar lång workshop för att öka samarbetet mellan svenska och brittiska researrangörer.
Läs hela intervjun
Du har praktik just nu på Visit Sweden, vill du berätta lite om det?
Jag såg annonsen och skickade ett mail till landschefen för Visit Sweden UK, berättade lite om mig själv och bifogade CV och personligt brev. Efter två Skypeintervjuer och två telefonsamtal så fick jag reda på att jag fått tjänsten!
Jag har alltid varit väldigt nyfiken att jobba och bo i London och jag såg det som en bra möjlighet att få mer internationell erfarenhet och att bredda mitt kontaktnät. London är en fantastisk stad att bo och leva i, det finns oändligt med saker att göra, nya restauranger att testa och områden att uppleva. Trivs jättebra i London och rekommenderar alla att ta chansen att spendera en längre tid här. Min praktiktjänst är på 6 månader, jag började i augusti och stannar till mitten av februari.
Det jag har fått göra hittills under min praktik är att planera en två dagar lång workshop för att öka samarbetet mellan svenska och brittiska researrangörer. Jag har varit ansvarig för planering och genomförande av evenemanget samt aktiviteter och möten relaterade till eventet, varit kontaktperson för alla deltagare och partners. Jag har fått vara delaktig i flera olika projekt, både PR, B2B och marknadsföringsrelaterade projekt. Det är både kul och givande att få ta del av alla olika områden.
Hur kommer det sig att du valde turismprogrammet?
Jag har alltid haft ett stort intresse för resor, språk och andra kulturer. Därav tänkte jag att turismprogrammet gav mig möjligheten att utbilda mig till att kunna arbeta med just det.
Hur tycker du programmet sticker ut?
Jag är mest nöjd över att ha haft valmöjligheten att pussla ihop min egen utbildning, med både turismrelaterade kurser, företagsekonomi och internationella affärer. Det är även det som jag tycker gör att turismprogrammet sticker ut i jämförelse med andra program.
Det jag kommer ta med mig från turismprogrammet är alla erfarenheter och möjligheter som studierna gett mig. Bland annat chansen att få spendera en termin i Sydkorea och sedan ett halvår i London för praktiken jag gör just nu. Jag har lärt känna otroligt många härliga och inspirerande människor på grund av mina studier på Ekonomihögskolan i Kalmar vilket är något jag såklart tar med mig och är så tacksam för.
Johanna arbetar som kommunikatör i turismbranschen
Johanna valde att studera internationella turismprogrammet på grund av utbildningens bredd, möjligheten till att åka på utbytesstudier och dess ekonomiska bas. Idag arbetar hon som kommunikatör hos Visita, besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation.
Läs hela intervjun
Johanna, vad jobbar du med idag?
Jag är anställd som kommunikatör hos Visita, som är besöksnäringens bransch- och arbetsgivarorganisation. Som kommunikatör arbetar jag främst med kompetensförsörjningen – alltså hur vi kan få fler intresserade av världens bästa bransch. Jag reser mycket i jobbet, och det är verkligen varierande och jätteroligt! Jag brukar säga att det är drömjobbet jag inte visste att jag ville ha.
Varför valde du att studera turism?
När jag skulle välja universitetsutbildning var det viktigt för mig att det var något att jag var intresserad av – och jag kom fram till att turism var det som jag brann mest för. Jag har haft många olika sommarjobb, men alla har varit inom besöksnäringen så jag visste att jag ville syssla med den branschen, eftersom den är så otroligt rolig. Dessutom tilltalade det mig att utbildningen var så bred, eftersom jag inte visste exakt vad jag ville jobba med. Möjligheten att lägga till ekonomikurser och utlandsstudier lockade mig också.
Så valde du sedan att åka på utlandsstudier?
Ja! Jag hamnade i den lilla staden Troyes i Champagnedistriktet i Frankrike. Även om jag var lite tveksam till det först – skulle jag verkligen klara av det? – så var det utan tvekan ett av de bästa besluten i mitt liv. Förutom att det var otroligt givande för min personliga utveckling att klara mig själv i ett främmande land, så hade jag också fantastiskt roligt och har fått vänner för livet.
Hur har turismprogrammet hjälpt dig i den yrkesroll du har idag?
Att gå på universitet är verkligen utvecklande, eftersom man lär sig att vara kritisk, reflektera, arbeta i grupp, ta ansvar, jobba mot en deadline, samt ta in stora mängder information snabbt och sedan kunna sålla bort det som är irrelevant. Fördelen med just Turismprogrammet är att det öppnar så många dörrar – det finns inte två personer i min förra klass som har likadana jobb, utan alla har hamnat väldigt olika beroende på vad inom besöksnäringen som de är intresserade av. Vissa har också hamnat i andra branscher, jag har en vän som arbetar som privat rådgivare på en bank och en annan med marknadsföring för ett modebolag i Amsterdam.
Vad tyckte du om studentlivet i Kalmar?
Kalmar är en jättefin stad att bo och plugga i, och jag blir alltid lika glad när jag när jag får åka tillbaka! Det jag uppskattade mest var närheten till havet och att allt var inom cykelavstånd. Det som är roligt med Kalmar är just att det inte är så stort, så man träffade alltid människor man kände när man var ute så det blev en jättehärlig gemenskap. Jag tror att det är på grund av det som jag fortfarande har kvar många av mina gamla studiekompisar, vilket jag självklart är jätteglad för.
Studenter berättar om sina utlandsstudier
"Ett bra sätt att utmana sig själv"
Många av våra studenter väljer att studera en tid utomlands. Sissy Viklund från Turismprogrammet valde att läsa marknadsföring i Thailand. Hon menar att utbytesterminen gav henne både viktiga erfarenheter och bättre självförtroende.
Sissy läste kurser i marknadsföring i Bangkok. Det var ett medvetet val att läsa i ett land som var ganska olikt Sverige. Och skillnaderna var flera. Till exempel gick studenterna hela skoldagar med flera olika ämnen, som på gymnasiet i Sverige. Dessutom användes skoluniform. Sissy tycker att hon har lärt sig mycket av tiden i Thailand, både innanför och utanför skolan.
– Jag har lärt mig att anpassa mig till en ny miljö och att acceptera nya seder och bruk. Utlandsstudier är ett sätt att utmana sig själv. Jag tycker jag har fått ett bättre självförtroende av att ha pluggat utomlands. Det är nog också ganska viktigt för arbetsgivare idag att man läst eller praktiserat utomlands, i alla fall om man siktar på den internationella arbetsmarknaden.
"Bra att byta studiemönster en tid"
Martin Carlsson åkte på utlandsstudier i Seuol, Sydkorea.
– Att vistas i Sydkorea leder till att få perspektiv på saker och ting. Att inte känna igen mönster, språket, maträtter eller hur saker kan se ut gör att man stannar upp och tänker efter. Att få ta del av Sydkoreas både annorlunda och fantastiska kultur innebär att bli en del av något nytt. För min egen del innebar vistelsen i Sydkorea att jag drogs ur gamla rutiner och fick anpassa mig efter nya värderingar, förhållningssätt och traditioner, berättar Martin.
Kyung Hee University är beläget i en vacker lummig sluttning i nordöstra Seoul, och är pampigt och majestätiskt med pelare, fontäner och ståtliga byggnader. Professorer från olika länder föreläser för inhemska studenter blandade med utbytesstudenter från hela världen. Studieupplägget på Kyung Hee University skiljer sig från upplägget vid Linnéuniversitetet, bland annat genom att 5 kurser läses parallellt under terminen och att föreläsningarna är obligatoriska.
– Det är en stark lärdom att bryta studiemönster och inte bara falla in i tidigare sätt att studera. Det är en av många fördelar att studera utomlands. En utbytestermin i Sydkorea drog undan den välkända mattan under mina fötter men gav mig möjlighet att hantera nya situationer som jag inte ställts inför innan. Att även använda engelska språket på nya kreativa sätt tillsammans med kroppsspråk gav komiska stunder på restauranger, i affärer och andra språkliga konfrontationer i vardagslivet, avslutar Martin.
"Jag trivs utmärkt i turismparadiset"
Johanna studerade turism vid ESGHT i Faro, Algarve.
— Här studerar de flesta turism, businessmanagement, marknadsföring eller hotellmanagement. Jag valde att studera turism, samt en del marknadsföring. Jag har även fått möjligheten att lära mig datasystemet Galileo, vilket är väldigt intressant, berättar Johanna.
— Alla föreläsningar är på portugisiska, vilket i början var lite tufft, men redan efter ett par veckor kändes det bra. Skolan erbjuder bra stöd till alla studenter, bland annat är bibliotek och datasal öppna fram till midnatt och man får mer än gärna boka in en tid med läraren om man har svårt att följa med på lektionerna.
– Jag trivs väldigt bra här nere, och jag hoppas att fler tar chansen att studera här i detta turismparadis.
#lnuabroad
Följ oss på Instagram.
My name is Moa and right now I’m doing my 4th semester as an exchange student in Birmingham, UK🇬🇧 Here in Birmingham I study the courses: Travel and tourism marketing ✈️, Cross-cultur tourism 🌴and Principles of communication🗣 I only go to school Monday, Tuesday and Wednesday which means that I have a lot of free time to visit other cities in this amazing country😄. The school-stuff is not as hard as in Sweden according to me which is nice but they have a very strict policy of attending all your classes and seminars🗓📖. Every lesson is 3 hours and it mostly consists of discussion which increases your possibility to improve your English skills.
Skaffa dig spetskompetens genom praktik och traineeplatser
Flera av våra studenter tar chansen att skaffa sig ytterligare branscherfarenheter genom praktik- och traineeplatser. Här kan du ta del av några studenters berättelser om sina spännande upplevelser världen över.
Susanna: "Jag ångrar mig inte en sekund"
Susanna Fridh fick sin traineeplats på Visit Sweden i Hamburg.
"Jag ångrar inte en sekund att jag bestämde mig för att söka denna traineeplats. Fram tills nu har det varit mycket lärorikt och givande och jag är säker på att det kommer att kännas likadant när jag efter sex månader måste lämna VisitSweden.
Hittills har jag bland annat arbetat med VisitSwedens årliga katalog och gjort en marknadsundersökning av den tyska marknaden där jag har fördjupat mig i ekonomi, transportmedel och antal gästnätter i Sverige. Om två veckor ska jag även åka på en mässa i Köln och promota en flygstrecka mellan Tyskland och Sverige. Jag hoppas fler gör som jag och tar chansen att uppleva en Traineeplats! Det är garanterat värt en ansökan, ni kommer inte att ångra er, det vågar jag nästan lova."
Fanny: "Otroligt lärorikt och kul"
Fanny Hejdström var på trainee på Visit Sweden i Amsterdam
"Det är ovärderligt att få praktisk erfarenhet och jag rekommenderar varmt att ta tillfället att söka en trainee-plats. Det är utan tvekan bland det bästa jag gjort! Amsterdam som stad är dessutom helt underbar vilket såklart är ett stort plus!
Ett av mina största projekt innefattar den sex dagar långa mässan Vakantiebeurs i Utrecht i januari där jag har ansvar för stora delar av planeringen inför mässan med aktiviteter i montern med allt från teknik och logistik till att se till att det finns kaffe och att besökarna trivs. Under mässans första dag som endast är en fackdag har jag även ansvar för all planering och genomförande av en mini-workshop mellan svenska produktägare och nederländska researrangörer.
Det är otroligt lärorikt och kul att få komma ut på möten med dessa researrangörer och se hur det verkligen fungerar!"
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger universitetet i lokaler som invigdes 2021. I Kalmar är allt nära och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
För dig som ny student finns det en bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har utsetts till Årets studentstad 2023 av Sveriges förenade studentkårer. Kalmar får också priset för att staden erbjuder en förträfflig miljö för dig som student att leva och bo i. Staden arbetar också aktivt för att skapa möjligheter för att du ska kunna stanna och jobba här när du har pluggat klart.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Kalmar har ett kulturhistoriskt centrum och har flera gånger korats till Sveriges sommarstad. Kanske på grund av alla soltimmar, stränder, och konserter. Dessutom är Öland bara en bro bort.