Magisterprogram i eHälsa
60 hpVill du arbeta med digitala lösningar för att bidra till effektivare vård och omsorg, ökad trygghet, tillgänglighet och medbestämmande för individer? Då ska du välja Magisterprogrammet i eHälsa. Utbildningen ges på halvfart på distans.
eHälsa (e-hälsa) är att använda digitala verktyg och utbyta information digitalt för att uppnå och bibehålla hälsa. Sverige har som ambition att vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och eHälsans möjligheter och därför är efterfrågan på kompetens stor.
Magisterprogrammet i eHälsa är en tvärvetenskaplig utbildning som ges i samarbete mellan ämnen inom hälsa, IT och ekonomi. Detta ger dig en bred kompetens inom de områden som rör digitalisering av hälso-och vårdprocesser. Samtidigt som eHälsa kan bidra till en tryggare och mer jämlik vård innebär digitaliseringen utmaningar som rör säkerhet, tillgänglighet, etik och användbarhet. För att kunna jobba med eHälsa krävs det också att du har förståelse för behoven inom omsorg och hälso- och sjukvård, hos individer och samhälle, samt förstår de tekniska och ekonomiska förutsättningarna.
Programmet ger dig dessutom kunskap och förståelse för att arbeta med utredning, implementering och utvärdering i en eHälsokontext. Undervisningen sker på halvfart på distans, med erbjudande om en fysisk kursträff per år på Linnéuniversitetet i Kalmar.
Magisterprogrammet i eHälsa omfattar 60 hp, vilket motsvarar 2 års studier på halvfart. Parallellt med detta program ges Masterprogrammet i eHälsa som omfattar 120 hp, vilket motsvarar 4 års studier på halvfart.
Karriär
Efter din utbildning har du en efterfrågad profil i arbetet med att utveckla världens bästa eHälsa. Du kan ha ett jobb inom regionerna, i en kommun och inom näringslivet på exempelvis IT-företag och konsultbolag. Du kan också arbeta hos privata vårdgivare, apoteksbolag samt på myndigheter, universitet, högskolor och regionförbund.
Exempelvis kan du jobba som utredare, strateg, systemförvaltare, säljare, utbildare, konsult, beställare, projektledare eller verksamhetsutvecklare. Du är också kvalificerad för vidare forskarutbildning.
Examen
Filosofie magisterexamen med inriktning mot eHälsaHuvudområde: Hälsoinformatik
Programansvarig
En utbildning i framkant som gett Emelie mersmak
Efter mer än tio år som biomedicinsk analytiker kände Emelie att det var dags för något nytt. Hon hade testat flera arbetsplatser och klättrat i karriären men kände ändå att hon ville utvecklas mer och få nya utmaningar. Valet föll på masterprogrammret i eHälsa.
Läs intervjun med Emelie
Istället för att börja om från grunden ville hon hitta ett magister- eller masterprogram för att få djupare förståelse och nya möjligheter inom vård och digitalisering. Emelie tyckte att eHälsa kändes som ett framtidsområde där utvecklingen går snabbt och där det finns mycket att bidra med.
- Det är spännande att få lära sig mer om det allra senaste inom sjukvården, exempelvis om AI och digitalisering, och att vara en del av den utvecklingen.
Flexibilitet och frihet med distansstudier
En av de största anledningar till att Emelie valde Linnéuniversitetet var det moderna och flexibla upplägget. Eftersom programmet erbjuds helt på distans kan studierna enkelt anpassas till hennes livssituation. Att kunna gå tillbaka och repetera material från färdiginspelade föreläsnigar är ett effektivt sätt att lära sig på, menar Emelie.
Distansstudier ger stor frihet men kräver också disciplin och motivation. Emelie påpekar att det gäller att planera sin tid och att ta ansvar för sitt eget lärande. Med hus, trädgård och familj i Varberg ser hennes studentliv annorlunda ut jämfört med tidigare universitetsstudier. Emelies vardag liknar mer ett distansjobb än en traditionell studenttillvaro.
- Det känns ibland ensamt att plugga på distans även om digitala möten gör det lättare att hålla kontakt med både kurskamrater och lärare. Ibland behöver man bara få träffa andra och diskutera, det gör skillnad. När jag tar rast går jag ut och matar hönorna eller rensar lite ogräs och jag slipper ekorrhjulet som jag upplevde när jag arbetade 7-16 tidigare.
Framtiden inom eHälsa
För att skapa koppling till arbetslivet har Emelie själv tagit initiativ och kontaktat IT- och digitaliseringsavdelningen i Region Halland. Genom detta har hon ordnat både studiebesök och examensarbete, något som har gett värdefulla insikter och kontakter för framtiden.
- Programmet i eHälsa är en bred utbildning som skapar många möjligheter. Jag har i och med utbildningen blivit mer och mer sugen på att doktorera i ämnet. Så skall försöka sikta på doktorandstudier. Om det inte blir så kan jag tänka mig att arbeta med implementering, verksamhetsutveckling eller projektledning med inriktning eHälsa/digitalisering eller varför inte något inom AI.
Emelie ser fram emot att vara med och driva utvecklingen framåt – oavsett om det blir genom forskning, projektledning eller digital transformation inom vården.
FAQ
Vad ingår för ämnen i magisterprogrammet i eHälsa?
Magisterprogrammet i eHälsa innehåller kurser inom digitalisering av hälso- och sjukvård, digitala verktyg, informationshantering, och användarcentrerad vårdutveckling. Du får även kunskaper i projektledning, ledarskap i förändringsprocesser och hur eHälsa påverkar samhället. Programmet utvecklar din forskningsförmåga genom metodkurser och ett självständigt examensarbete, med ett tvärvetenskapligt perspektiv som förenar teknik, vård och användarupplevelse.
Hur är programmet upplagt?
Programmet är upplagt som en tvåårig distansutbildning på halvfart, vilket gör det möjligt att kombinera studier med arbete. Undervisningen sker digitalt och bygger stegvis upp din förståelse för eHälsa – från grundläggande begrepp till mer komplexa tillämpningar. Du varvar teoretiska kurser med praktiska moment och arbetar både individuellt och i grupp, och avslutar programmet med ett självständigt examensarbete på avancerad nivå.
Vad är det för antagningskrav till magisterprogrammet i eHälsa?
För att bli antagen till magisterprogrammet i eHälsa behöver du ha en kandidatexamen om minst 180 hp inom ett relevant område, exempelvis hälsovetenskap, informatik, teknik eller vård. Du måste också ha goda kunskaper i engelska, motsvarande Engelska 6, för att kunna tillgodogöra dig studier på avancerad nivå.
Vilka egenskaper är bra att ha för att studera det här programmet?
Programmet passar dig som är nyfiken på digital utveckling, tycker om att lösa problem och vill bidra till att forma framtidens vård. Du bör vara analytisk, engagerad och ha ett intresse för både teknik och människor. Självständighet, samarbetsförmåga, kreativt tänkande och vana vid digitala verktyg är också egenskaper som hjälper dig att lyckas och trivas i programmet.
Vad kan jag jobba med efter jag studerat det här programmet?
Efter att ha studerat magisterprogrammet i eHälsa kan du arbeta som projektledare, verksamhetsutvecklare eller strateg inom digital vård. Du kan leda digitaliseringsprojekt, utveckla eHälsolösningar eller stötta organisationer i att införa ny teknik. Karriärmöjligheterna finns både inom offentlig sektor, som regioner och kommuner, samt hos privata aktörer och techföretag som utvecklar digitala hälsotjänster.
Distans – plugga där du är
Att studera på distans kan gå till på olika sätt, antingen helt utan fysiska sammankomster eller med ett fåtal träffar på campus eller vid något av våra lärcentra. Den gemensamma nämnaren är att en stor del av studierna sker digitalt.
Du kommunicerar med läraren och andra studenter med hjälp av en lärplattform där det finns diskussionsforum, möjlighet till grupparbeten och digitala möten. I många fall kommer du även ha tillgång till inspelade föreläsningar via lärplattformen.
Fördelen med distansstudier är flexibiliteten, något som passar dig som vill ha mer frihet att bestämma när och var du vill studera. Tänk dock på att en del obligatoriska moment i din utbildning kan vara under arbetstid, även om de sker på distans.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger Campus Kalmar. Här är det nära till allt och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
Är du ny student så har du bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har prisats som en av Sveriges bästa studentstäder - flera gånger.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Staden har ett mysigt, historiskt centrum där små butiker, caféer och gym samsas i gränder och längs med kullerstensgator. Kustbandet erbjuder möjligheter att ta del av natur att promenera, träna, bada och vila i. Dessutom är Öland bara en bro bort.