Studenter med bisyssla - 30 000 nya invånare har flyttat in på Universitetskajen
På hus Magna i Kalmar, står sedan några veckor, en uppkopplad röd Smålandskupa. Nu har den fyllts med liv i form av en koloni på 30 000 bin. Tre studenter arbetar i projekt mot målet att på ett mer effektivt sätt kunna bevaka livet i en bikupa.
Biodling har pågått i många år och metoderna har varit desamma. Biodlaren behöver kolla sina bin varje dag, kanske till och med flera gånger om dagen, för att veta att allt är bra i samhället. I sitt examensarbete inom datateknik har Elias Holmér och Mattias Holmgren tagit fram ett mikrochip och en maskininlärningsalgoritm för att kunna bevaka livet i bikupan på ett mer effektivt sätt.
– Mikrochipet kommer att kunna placeras mellan ramarna hos bina. Kupan är uppkopplad och odlaren kommer att kunna använda en app i mobilen för att lyssna av sina bins tillstånd, berättar Elias och Mattias.
Genom sin maskininlärningsalgoritm kommer de att kunna sålla ut biljud och spela in data från aktiva bin. Deras system har testats på en kupa hos Tietoevry.
– Kupan är trådlös och går på batteri. Målet är att vi ska kunna optimera batteritiden genom att sortera och behandla endast relevant data. Vi hoppas kunna utöka från en körtid på två dagar till tjugonio dagar, säger Elias.
Kupan är en enhet där det går att mäta temperatur inne i och utanför kupan, luftfuktighet, lufttryck, luftkvalitet och vikt. Projektet ger viktig datainsamling och kunskap om bisamhället och om hur olika förhållande påverkar livet i kupan.
– Med en sådan här lösning kommer biodlarna i ett tidigt skede att kunna upptäcka om bina svärmar och sticker iväg, om det sker en attack mot kolonin eller om det har kommit in sjukdom i kupan, förklarar Mattias.
Elin sköter bina på plats
Men all bevakning kan inte skötas via uppkoppling och det är där som Elin Björck kommer in i bilden. Hon läser år två på utbildningen högskoleingenjör med inriktning mjukvaruteknik. Elin hade sneglat på bikupan på labbet och samtidigt tänkt att hon skulle vilja gå en biodlarkurs. Så när hennes lärare Fredrik Ahlgren frågade henne om hon ville ansvara för bikupan, så tog hon chansen.
– Bin är viktiga, och jag tycker att det är roligt att lära mig nya saker. Genom att ta hand om bikupan får jag ett praktiskt inslag i min utbildning och en inblick i binas liv. Det är spännande att på så sätt ha lite makt över naturen, säger Elin.
Framöver är det alltså hon som kommer att ansvara för skötseln av bisamhället på taket. För att klara av arbetet har hon läst litteratur och fått en praktisk genomgång av kupan av Mikael Ekström från Tietoevry, som också är den som levererar bina.
4 snabba bifrågor till Elin
Vad innebär det att bina svärmar?
– Bina bestämmer själva och kan dra bort med den gamla drottningen för att hitta en ny boplats. Samhället i kupan kan gå från 90 000 bin till 45 000 bin på kort tid. Bina flyttar inte så långt först, därför kan en biodlare hämta sin svärm.
Hur kommunicerar bin?
– Via bidans och feromoner som är ett doftämne. På så sätt kan de t.ex. kommunicera hur långt det är till maten och hur bra matstället är.
Hur snabbt utvecklas en ny drottning?
– Det tar 18-20 dagar för drottningceller att utvecklas.
Din favoritroll bland bina?
– Vaktbin som skyddar kupan från skadeinsekter.
– Jag har fått lära mig hur binas cykel ser ut över året. Hur de kommunicerar och har olika roller i kupan. Under sommaren kommer jag att gå igenom alla ramar och vaxkakor, var fjortonde dag. Då ska jag också bevaka om det är på väg att utvecklas en ny drottning, förklarar Elin.
Första honungen till hösten
Att placera en bikupa på ett tak känns kanske lite ovanligt, och frågan om hur höjden och vinden kommer att påverka bina, har hon inget svar på idag. Det som dock är klart är att om allt går som det ska så kommer Elin att skörda den första honungen från Linnéuniversitetets egen bikupa i höst.
– Det är ju lite av ett experiment så vi kommer ju att märka om bina trivs eller ej, avslutar Elin.