Sjöfart
Vill du jobba i en högteknologisk bransch där din initiativförmåga och ditt ansvarstagande värdesätts? Lockas du av att ha många valmöjligheter och hela världen som arbetsplats? Utbilda dig till sjökapten eller sjöingenjör! Sjöfarten är avgörande för att vi ska kunna transportera både människor och varor på ett hållbart sätt.
Karriärmöjligheter för dig med en sjöfartsutbildning
Sjöfartsbranschen är en internationell bransch där efterfrågan på kompetens är stor och du har många olika karriärmöjligheter. Våra tidigare studenter arbetar bland annat som:
- Befälhavare
- Fartygsingenjör
- Rederitjänsteman
- Styrman
- Teknisk chef
När du jobbar till sjöss är arbetspassen ofta 2 till 16 veckor långa och sedan är du ledig lika långa perioder. Det innebär att du kommer ha möjlighet till en aktiv fritid för dina intressen i land. Om du inte vill jobba ombord på ett fartyg kan du också arbeta i hamnar, på rederikontor, på försäkringsbolag eller inom industrin. Du får alltså en bred arbetsmarknad, antingen till sjöss eller i land.
Praktik, laborationer och övningar
För att du ska förbereda dig inför ditt kommande arbetsliv ingår praktiska moment, oavsett om du läser sjökaptensutbildningen eller sjöingenjörsutbildningen. De praktiska momenten sker genom maskinrums- och fartygssimulatorer, på vårt egna övningsfartyg Calmare Nyckel och via vårt Rescue Training Centre där du kommer få öva sjösäkerhet i olika typer av räddningsfarkoster. En väldigt viktig del av din utbildning kommer vara när du genomför din praktik. Under en praktikperiod kan du vara ombord på ett lastfartyg medan nästa praktikperiod kanske istället sker på ett kryssningsfartyg.
Kännetecken för Linnéuniversitetets utbildningar
Vi erbjuder moderna utbildningar i en miljö med närhet till både Östersjön och Kalmar centrum. Våra lärare har stor erfarenhet från arbete både till sjöss och i land. Studiemiljön präglas av närhet mellan studenter och lärare. Genom Kalmarhem erbjuds dessutom en bostadsgaranti där du kan ansöka om att få studentboende i Kalmar. Här finns allt du behöver för ett rikt studentliv och en aktiv fritid. Under slutet av din utbildning har du dessutom möjlighet att få en mentor. Genom att anmäla dig till mentorprogrammet får du chans att utbyta erfarenheter med din mentor och knyta värdefulla kontakter inför ditt kommande arbetsliv.
Välkommen på virtuellt studiebesök
Se när våra studenter visar upp:
- Övningsfartyget Calmare Nyckel från bryggan
- Övningsfartyget Calmare Nyckel från maskinrummet
- Labbsalen
- Maskinrumssimulatorn
- Navigationssimulatorn
- Rescue Training Centre
Vanliga frågor om sjöfart
Vilka är de viktigaste ämnen och kompetenser som täcks inom sjöfartsprogrammen?
Sjöfartsprogrammen täcker en bredd av ämnen och kompetenser för att förbereda dig för en dynamisk karriär inom sjöfarten. Viktiga ämnen inkluderar navigation, skeppsteknik, maritim lagstiftning och säkerhet till sjöss. Dessutom betonas praktiska färdigheter som sjömanskap och krisledning för att säkerställa att du är väl förberedd för utmaningarna till sjöss.
Finns det några specifika förkunskapskrav för att antas till programmen inom sjöfart?
För att bli antagen till våra sjöfartsprogram krävs vanligtvis en god grund i naturvetenskapliga ämnen som matematik, fysik och kemi. Dessutom kan det finnas specifika krav beroende på programmet, som exempelvis behörighet inom specifika områden eller relevant arbetslivserfarenhet till sjöss.
Finns det möjligheter att specialisera sig inom specifika områden inom sjöfart?
Inom våra sjöfartsprogram finns det flera vägar för specialisering, vilket ger dig möjligheten att fördjupa dig i specifika områden som intresserar dig mest. Dessa specialiseringar kan täcka avancerade ämnen inom sjöfartssäkerhet, miljöskydd till sjöss, eller till och med specifika typer av fartygsoperationer, beroende på programmets inriktning och tillgängliga kurser.
Vilka är de vanligaste karriärmöjligheterna för studenter som har slutfört programmen inom sjöfart?
Efter att ha slutfört något av sjöfartsprogrammen öppnas många dörrar inom maritima sektorer. Vanliga karriärmöjligheter inkluderar positioner som skeppsofficer på handelsfartyg, arbete inom sjöräddningstjänster, eller roller inom hamn- och terminaloperationer. Ytterligare möjligheter kan finnas inom maritim administration eller logistik.