- Styrning och regelverk
- Vision och strategi
- Arbetsprocess Vision 2030
Arbetsprocess Vision 2030
Linnéuniversitetets tidigare strategidokument; En resa in i framtiden, sträckte sig fram till år 2020 och därför påbörjades ett arbete under hösten 2018 med att ta fram ett nytt strategidokument. Arbetet pågick under 2019 och involverade stora delar av organisationen.
Den 5 december beslutade universitetsstyrelsen att fastställa Linnéuniversitetets Vision 2030.
Välkommen att lämna synpunkter på Mål 2025
Mål 2025 ska genomsyra hela universitetets verksamhet. I centrum står studentens utvecklingsresa, framstående forskning, arbete i kunskapsmiljöer och universitetets bidrag till en hållbar framtid och samhällsutmaningar. Vidare framhålls synliggörande av universitetets framgångar och gemensamma och lärande arbetssätt som viktiga områden att fokusera på de närmaste fem åren. Framgångsfaktorerna ska visa vad vi behöver göra för att uppnå målen.
För universitetets utveckling är det viktigt att varje medarbetare ska känna sig delaktig i arbetet med universitetets vision. Förslaget på Mål 2025 skickas ut brett och kan med fördel diskuteras på avdelningsmöten, ämneskollegium eller med kollegor i andra sammanhang.
Särskilt efterlyses konkreta och konstruktiva förslag på hur Mål 2025 kan förtydligas för att kunna förverkligas. Hur ska mål och framgångsfaktorer formuleras för att bäst stötta er/din verksamhet som i sin tur är avgörande för att förverkliga visionen?
Lämna därför gärna förslag på hur målen och framgångsfaktorer kan uttryckas samt vad som krävs för att nå dessa mål.
Vision 2030 fastställdes av universitetsstyrelsen i december 2019. Med utgångspunkt från detta beslut tog universitetsledningen våren 2020 fram ett preliminärt förslag på hur visionen ska uppnås, dvs Mål 2025. Förslaget remitterades till fakulteter och avdelningar och det kom in en rad kloka synpunkter. I april tillsattes fem arbetsgrupper med drygt 50 personer från fakulteter och avdelningar. Gruppernas arbete har legat till grund för förslaget på Mål 2025 och tillhörande framgångsfaktorer som nu skickas ut på remiss. Målen och framgångsfaktorerna fastställs av universitetsstyrelsen i december.
Utkastet på Mål 2025 remitteras från mitten på september till mitten på oktober.
Formella remissinstanser som ombeds lämna synpunkter:
- Fakultetsstyrelser och nämnden för lärarutbildning
- Avdelningar
- Universitetsbiblioteket
- Råd och kommittéer
- Linnékåren
- Kunskapsmiljö Linné
- Linnaeus University Centres
Här kan du ta del av förslaget för Mål 2025.
Medarbetare och remissinstanser kan skicka in synpunkter till gunn.jensen@lnu.se senast 25 oktober.
Plan för utveckling av mål 2025
Den 16 april 2020 fastställdes den preliminära verksamhetsplanen för Linnéuniversitetet. En bärande del i denna plan är Mål 2025 som arbetats fram utifrån Vision 2030. Nu har fem arbetsgrupper utsetts, en för respektive mål, och grupperna har i uppdrag att ge förslag på hur målen kan förtydligas och konkretiseras, formulera uppdrag som stödjer målen och ge förslag på indikatorer för att följa framsteg, med mera. En viktig del är också att bearbeta de synpunkter som kom in från fakulteter, avdelningar, grupper och enskilda medarbetare i visionsarbetet förra året och nu under våren 2020.
Arbetsgruppernas sammansättning
Arbetsgrupperna består av sammankallande från universitetsledning, en avdelningschef och representanter från fakulteter, koordinatorer, studeranderepresentanter. De som ingår i kärngruppen ansvarar för att arbetet drivs framåt och kontinuerligt återrapportera arbete till universitetsledningen. Övriga bidrar med erfarenheter, sakkunskap och perspektiv.
Målsättningar 2025 – beslutade av universitetetsstyrelsen den 16 april 2020
- Linnéuniversitetet är lärosätet där studenter ges de bästa förutsättningarna för att, oberoende av utgångsläge, göra en framgångsrik utvecklingsresa som gör dem rustade att bidra till att lösa samhällsutmaningar.
- Linnéuniversitetet lämnar ett ökande och avgörande bidrag till att uppnå globala hållbarhetsmål enligt Agenda 2030.
- Linnéuniversitetets kunskapsmiljöer är regionalt, nationellt och internationellt erkända genom framgångsrika arbetssätt och resultat.
- Linnéuniversitetets nyskapande framgångar är väl kända och är en avgörande utvecklingskraft.
- Linnéuniversitetet är ett attraktivt lärosäte och arbetsplats som präglas av ett gemensamt och lärande arbetssätt, respekt, engagemang och aktivt ledarskap.
Utkast mål 2025 (våren 2020)
Universitetets ledning har nu arbetat fram förslag på målsättningar för 2025 och dessa mål är delmål på resan mot Vision 2030.
Mål 2025: Våra studenter har oberoende av utgångsläget gjort en dramatisk utvecklingsresa som gör dem mer beredda för att möta och bidra till lösning av samhällsutmaningar.
För detta behöver vi:
- stödja disciplinöverskridande möten och samarbeten
- vidareutveckla forskande och nyfikenhetsdrivande arbetssätt i undervisningen, både lärares kompetens och pedagogik/arbetsformer
- utveckla utbildningar som möter samhällets behov och stärker studenters drivkraft och kunskapsnivå
- Möjliggöra och underlätta studenters livslånga lärande
- Behöver öppna akademiska vägar och kunskapsbildning i nationella och internationella samarbeten
Indikatorer: söktryck och prestationsgrad (alla programutb och totalt 90%), examensmålen xx %, lärares kompetensutveckling, lärares förutsättningar, studenters meritvärden, yrkeskarriär, lön, genomströmning
Underlag: Linnébarometern, doktorandbarometer och alumnbarometern, statistik.
Mål 2025: Genom vårt samlade kunskapsbildande lämnar vi ökande och avgörande bidrag till att uppnå de globala hållbarhetsmålen.
För detta behöver vi:
- ha en förmåga att väga, prioritera, optimera och planera våra insatser för maximal effekt.
Indikatorer: SDG, kunskapsbildning optimeras. Minskad CO2 i den takt som krävs av verksamheten. 20 procent fler inslag i forskning, utbildning och nyttiggörande samverkan varje år har tydlig inriktning mot lösning av hållbarhetsfrågor= 90 procent 2025.
Underlag: samlat resultat av miljöcertifiering, klimatavtal, statistik.
Mål 2025: Kunskapsmiljöer vid Linnéuniversitet är regionalt, nationellt och internationellt erkända genom sina framgångsrika resultat och arbetssätt.
För detta behöver vi:
- Utveckla och värdera kunskapsmiljöernas ”tredimensionella” arbete med forskning, utbildning och samverkan.
Indikatorer: extern forskningsfinansieringsandel högre än rikssnittet, forskningsfinansiering dubblerat på fem år. forskningsprestationer, sampubliceringar, open-access, THiS, publikationer, mäta och följa samarbeten, externa medel, samhällelig impact av forskningsresultat. Alt metrics.
Underlag: årsredovisning, statistik.
Mål 2025: Linnéuniversitetets nyskapande framgångar och berättelser har synliggjorts och är en avgörande utvecklingskraft.
Mål 2025: Linnéuniversitetet är ett attraktivt lärosäte och arbetsplats som präglas av ett gemensamt och lärande arbetssätt, respekt, engagemang och aktivt ledarskap.
För detta behöver vi:
- Definiera ledarskapet vid Linnéuniversitetet
- Arbeta med ”introduktionsprogram/Lnu-program”
- Arbeta gränsöverskridande mellan akademi och administration för att definiera gemensamma arbetssätt
- Berättelser över våra LNUC och framgångsrika utbildningar med fokus på framgångsrika arbetssätt, framgångsrikt ledarskap och skapandet av en framgångsrik kultur.
Indikatorer: deltagande i ledarskapsutbildning, nyckeltal på ledarskap, arbetsmiljö.
Underlag: arbetsmiljöenkät, statistik.
Lämna synpunkter
Du är nu välkommen att ge dina reflektioner och synpunkter på Mål 2025, individuellt eller i grupp. Skicka synpunkter till Gunn Jensen, universitetsledningens kansli, senast fredagen den 27 mars.
Beslut i universitetsstyrelsen 5 december 2019:Ny vision 2030
Den 5 december beslutade universitetsstyrelsen att fastställa Linnéuniversitetets Vision 2030. Den består av visionen, Vi sätter kunskap i rörelse för en hållbar samhällsutveckling, och tre fokusområdena Nyskapande akademisk kunskapsbildning, Hållbar excellens och Kultur och gemensamma arbetssätt med tillhörande inriktningsmål för de kommande tio åren.
Utkast Vision 2030 (hösten 2019)
Arbetet med Vision 2030 har nu resulterat i ett utkast som är uppdelat på två dokument. Språkbearbetning och grafisk formgivning kvarstår.
Gruppdiskussioner – vision 2030, (våren 2019)
I arbetet med att ta fram Vision 2030 bjöds alla medarbetare in att delta i gruppdiskussioner för att lämna synpunkter och idéer på vad som är våra styrkor och var vi vill befinna oss år 2030. Gruppdiskussionerna genomfördes under mars och april runt om i organisationen. Som stöd fanns ett materialet som bestod av en powerpoint med korta filmer och diskussionsfrågor. I materialet fanns även en länk till ett formulär dit svaren skickades gruppvis under pågående möten.
Totalt lämnades det in material från 220 grupper. Svaren håller nu på att sammanställas och analyseras av arbetsgruppen, och är ett viktigt underlag för det fortsatta arbetet.
Arbetsgrupp - våren 2019
Rektor utsåg inledningsvis en arbetsgrupp med uppgift att planera och genomföra strategiarbetets första del under våren. Gruppens främsta uppgift blev att sammanställa materialet från de strategidiskussioner som hölls under våren och redovisa dem för ledningsgruppen.
Deltagare i gruppen var Helen Andersson, dekan och professor FEH, Jonas Waldenström, professor FHL, Catta Torhell, överbibliotekarie, Joacim Martinsson, kanslichef FSV, Maja Velke, Linnéstudenterna, Karin Lundhgren, processledare och Ellen Lovén, kommunikatör.
I det fortsatta arbetet kommer delar av arbetsgruppen att fungera som referensgrupp, och bland annat bevaka att det som kom fram i vårens diskussionerna även fortsättningsvis används i arbetet med Vision 2030.
Presentationsmaterial
Relaterad information
- Nyhetsbrev 13 dec 2019: Vision 2030
- Kort från US 5 dec 2019: Vision 2030 fastställs
- Dokumentation Café Linné, 28 ok 2019: ta del av utkast
- Artikel 4 okt 2019: Återblick på årets arbete
- Nyhetsbrev 14 okt 2019: Höstens arbete
- Nyhetsbrev 12 sept 2019: Fortsatt arbete
- Nyhetsbrev 13 maj 2019: Tack till alla som bidragit!
- Artikel 24 paril: En vecka kvar att tycka till
- Artikel 8 april 2019: Vi är ett ungt modernt, nyskapande, tonårsrebelliskt lärosäte
- Artikel och film 5 mars 2019: Nu tar vi nästa steg mot Vision 2030
- Artikel 15 feb 2019: Vision 2030 på gång
- Artikel 13 nov 2018: Uppstart för Linnéuniversitetets strategiarbete november 2018
- Intervju Karin Lundhgren maj 2018
- Bild tidplan strategiprocess 2019