Kartläggning av patientpopulation, sökorsaker och behandlingsutfall i Mendly, leverantör av asynkron chatt-baserad KBT
De senaste åren har det skett en explosion av psykologiska behandlingsalternativ på nätet. Är det ett bidrag eller en björntjänst för samhället och hur påverkas individen? Torsdag den 20:e april bjuds Cecilia in för att berätta om sin studie kring det privata och offentligt finansierade vårdbolaget Mendly.
- Av 12 000 patienter som laddade ner appen Mendly var det 87 procent som inte fullföljde en full behandling. De patienter som faktiskt fullföljde var nöjda med sin behandling och rapporterade lägre symtomnivåer av ångest och depression, säger Cecilia Dautovic Bergh, forskare och psykolog.
I sin studie har hon kartlagt det privata och offentligt finansierade vårdbolaget Mendly som under sina verksamma år, 2019-2022, erbjöd patienter gratis kbt-behandling via asynkron chatt, vilket innebär att en patient kan skriva i en chatt till sin behandlare vid olika tidpunkter på dygnet och få svar fler gånger i veckan.
- Flera patienter uttryckte att det var skönt att kunna skriva till sin behandlare när som helst och en del patienter verkar ha använt Mendly som en drop-in tjänst. Det är intressant att studera om individens behov stämmer överens med de offentligt finansierade digitala vårdalternativen som erbjuds, säger Cecilia.