Samarbeta smartare
Verktyg som hjälper dig att skriva, planera och diskutera i grupper, på campus och distans.
Lärande sker genom samarbete; gruppuppgifter, projekt, fältarbete etc. Idag finns det många enkla och effektiva verktyg som underlättar samarbete såväl på campus som på distans. Detta är en guide som visar ett urval digitala verktyg och tjänster som du kan ha stor nytta av i dina studier. Alla verktyg är gratis men vill du ha flera finesser och bättre lagringskapacitet har de flesta även en betalversion.
I kursarbetet kommunicerar vi främst vi lärplattformen (Moodle) men de verktyg som presenteras här kan ses som komplement.
OBS! Tjänsterna på dessa sidor supportas inte av universitetet. Du använder dem för eget bruk och för samarbete med dina studiekollegor. Har du problem ska du söka hjälp hos företaget eller i publika diskussionsgrupper.
Skriva tillsammans
Flera personer kan skriva på samma dokument och alla ändringar sparas automatiskt. Bra för projektarbete, uppsatser och för att samla allas idéer på ett ställe.
Google Drive
Google Drive är en samling verktyg som kan i princip ersätta, till exempel, Microsoft Office. Skillnaden är att allt du skriver sparas på nätet (i molnet) i stället för på din dators hårddisk. Det betyder att du kommer åt dina filer från vilken dator som helst (efter inloggning) och att du kan dela dina filer med kollegor och bestämma vilka som får läsa/kommentera/redigera varje dokument du skapar. Flera kan redigera samma dokument (ni kan t.o.m. skriva samtidigt) och alla tidigare versioner sparas automatiskt. Först behöver du skapa ett Googlekonto (din Lnu-student epostkonto).
Användningsområden
- Grupparbete som ska redovisas i en rapport, bildspel eller kalkylblad.
- Samla gruppens anteckningar på ett gemensamt dokument
- Skapa en webbenkät eller undersökning. Alla svar samlas automatiskt på ett kalkylblad och flera i gruppen kan se alla svar.
- Kan jag använda uppsatsmallen i Google Docs?
Nej det kan du inte. Mallarna fungerar endast i Word så du kan inte använda dig av Google Docs. Däremot är Microsoft 365 gratis för studenter på Linnéuniversitetet under studietiden. Läs mer om hur du får tillgång till officce365 i vår FAQ. FAQ för Microsoft 365 för studenter
Tlk.io
Tlk.io är ett väldigt enkelt chattverktyg som du kan skapa utan att ens skapa ett konto. Om du vill skapa en chatt under en lektion eller för att diskutera något med kollegor kan du bara döpa din session och skicka länken till alla som ska vara med. För att delta behöver du bara ange ditt namn och börja chatta. Du kan även använda din Twitter-ID om du föredrar det.
Fördelar
- Enkelt att starta, kräver ingen inloggning
- Sluten krets, inte publikt
- Chatten rensas automatiskt efteråt
- Fungerar på datorer, plattor och mobiler
Overleaf
Overleaf ger dig möjlighet att skriva vetenskapliga artiklar, uppsatser eller projektarbete med kollegor. Här finns det många färdiga mallar anpassade för vetenskapliga artiklar, avhandlingar, projektrapporter, meritförteckningar, bibliografier mm. Ni kommer åt texten varifrån som helst med inloggning, kan skriva samtidigt och alla versioner kan sparas. När texten är klar kan den exporteras till olika format och du kan även publicera artikeln själv.
Gemensam arbetsyta
Här kan du skapa en digital anslagstavla på nätet där alla inbjudna kan skriva anteckningar och lägga upp bilder, filmer och länkar. En arbetsyta där ni kan ta fram en storyboard för en film, samla material till en uppsats, redovisa flera grupparbeten mm.
Padlet
Padlet är en digital anslagstavla med flera mallar (tidslinja, karta, flöde mm). Du kan enkelt ladda upp alla möjliga filer genom att bara dra in ikonen och släpp. Du kan ladda upp filmer, bilder, animeringar, ljudfiler mm lika enkelt. Du kan bara skapa ett fåtal Padletsidor med gratisversionen.
Användningsområden
- Samla idéer, inventera
- Storyboard
- Planera en aktivitet
- Samla allas anteckningar efter ett möte, föreläsning eller fältarbete
Flinga
Flinga är ett mångsidigt verktyg för lärare och studenter med snarlika funktioner som Padlet - kollaborativa arbetsytor för brainstorming.Verktyget har utvecklats i Finland och allt lagras inom EU - ett stort plus.
Lino
Lino är en digital anslagstavla där du enkelt kan lägga upp små lappar i olika färger precis som man gör på en fysisk anslagstavla eller whiteboard. Du kan sedan dra de in i olika kolumner eller lägga upp ett flödesschema. Du kan även lägga upp bilder. Fungerar på dator, surfplatta och mobil.
Användningsområden
- Samla idéer, inventera fördelar och nackdelar
- Storyboard för en filminspelning
- Planera en aktivitet
Samla
Här hittar du verktyg som hjälper dig samla länkar, bilder, filmer, ritningar mm på ett ställe och dela din samling med kollegor eller publikt. Bra när ni samlar material till en uppsats eller projekt mm.
Scoop.it
Scoop.it är som en nättidning som du redigerar. Varje gång du hittar en intressant artikel, nyhet, bloggpost, YouTubefilm mm kan du enkelt lägga in den på din Scoop.it sida genom en liten knapp du kan snabbt installera i din webbläsare. Artikelns rubrik, inledning och eventuellt en bild läggs in på Scoop.it automatiskt men du kan sedan skriva egna anteckningar och reflektioner på just den artikel. Om du delar din Scoop.it med kollegor kan de också kommentera dina inlägg.
Användningsområden
- Skapa en enkel nättidning för din klass, grupp, projekt där ni samlar era bloggposter, filmer, externa länkar, nyheter osv på ett ställe.
- Samla artiklar som du vill komma tillbaka till under dina studier.
Wakelet
Wakelet skapar en berättelse kring ett ämne, evenemang eller händelseförlopp genom att plocka inlägg och bilder från olika sociala medier. Genom en enkel sökning kan Wakelet samla allt som finns om sökbegreppet på en mängd sociala medier (Twitter, Facebook, YouTube, Flickr, Google+ m.fl.) och kan sedan dra in det du vill i din berättelse. Ett bra sätt att visualisera ett projekt eller evenemang med inlägg från många källor.
Användningsområden
- Samla kommentarer, bilder, bloggposter mm om en konferens
- Synliggöra ett projekt
- Nyhetsbevakning - en tidslinje
Evernote
Evernote hjälper dig att samla och kategorisera alla dina anteckningar, bilder, urklipp, länkar, filmer, skisser mm på ett ställe på nätet. Evernote är en arbetsyta som fungerar på alla datorer, surfplattor och mobiler och så fort du har något du vill spara kan du göra det i Evernote varifrån som helst. Din samling synkroniseras automatiskt.
Användningsområden
- Skapa ordning i dina anteckningar, länkar, referenser mm
- För projekt, uppsatser, avhandlingar
Diigo
Diigo är en tjänst för att spara alla dina bokmärken, citat och referenser och komma åt dem varifrån som helst. Varje gång du hittar en intressant artikel, nyhet, bloggpost eller film kan du enkelt lägga in den i Diigo. För att kunna hitta rätt i din samling ska du lägga till nyckelord (taggar) för varje bokmärke och gärna en kort beskrivning. Du kan dela dina bokmärken publikt, följa andra användare och skapa grupper så att du och dina kollegor kan samla länkar till en uppsats eller ett projekt.
Användningsområden
- Eget referensbibliotek för forskning, uppsatser och projektarbete
- Gemensam litteratursamling för grupparbete
- Följ ledande forskare och experter inom ditt område och se vad de läser
Pinterest är som en klippbok fast på nätet. Du kan skapa flera klippbok antingen helt för dig själv eller du kan dela dem med kollegor eller publikt. Idén är att du samlar intressanta bilder inom ett tema, t.ex. arkitektur, växter, väder, geologi, design, fossiler. Dina kollegor kan kommentera det du lägger upp och det kan vara ett bra sätt at samla bilder från ett projekt och visa dem för hela världen.
Användningsområden
- Samla egna eller gruppens bilder för projektarbete
- Samla länkar till material ni kan använda i era studier
Google Keep
Google Keep låter dig samla anteckningar, länkar, citat, bilder, filmer - i princip vad som helst och lagra det i molnet. Du kommer åt din samling via datorn, mobilen eller plattan och allt synkroniseras automatiskt. Du kan skapa mappar och tagga dina resurser som du vill och du bestämmer vad du vill dela och med vem. Om du redan har ett Googlekonto hittar du Google Keep i din Googlemeny.
Användningsområden
- Samla anteckningar och citat till en uppsats.
- Projektarbete.
- Lagringsplats för idéer och inspiration.
Planera
Smidiga planeringsverktyg för projektarbete. Skapa handlingsplaner, gemensam kalender, att-göra-listor mm.
Trello
Trello är ett enkelt projektplaneringsverktyg som ger överblick på alla aktiviteter, kalender, deadlines, att-göra listor mm. Dessutom kan alla medlemmar lämna in synpunkter på alla delar och du kan enkelt fördela roller i gruppen. Alla processer blir synliga och du kan bemanna varje process eller aktivitet. Trello hanterar interndiskussion och du kan få påminnelser om viktiga deadlines.
Användningsområden
- Organisera ett projekt, gruppuppgift, praktik eller annan planeringsprocess
- Organisera din egen tid
Ayoa
Ayoa är ett teamverktyg för projektplanering, brainstorming och administration. Här kan du skapa en tankekarta över ditt projekt och börja planera aktiviteter, sätta deadlines, delegera ansvar, skapa diskussion och fördela resurser. Du kan använda det för att planera ditt eget arbete eller ett team. Fungerar på alla datorer, mobiler och plattor.
Användningsområden:
- Projektplanering.
- Kollaborativ brainstorming.
Bevaka
Bevaka vad som händer inom ditt ämnesområde på ett ställe. Samla alla nyhetsflöden.
Netvibes
Netvibes samlar alla dina nyhetsflöden (tidskrifter, tidningar, bloggar, sökresultat, taggar mm) på en sida som du kommer åt varifrån som helst. Du kan bygga upp en egen omvärldsbevakningssajt där du ser direkt alla de senaste inläggen på de sidor du bevakar. Du kan även bevaka din e-post och flera sociala nätverk som Facebook, Flickr och Twitter. Oftast används Netvibes endast för eget bruk men du kan även skapa en publik sida som omvärldsbevakning för ett team, projekt eller klass.
Användningsområden
- Omvärlds-/ämnesbevakning, både privat och publikt
- För projekt, grupparbete, forskning
- Samla dina tjänster och flöden på ett ställe
Flipboard är din egen nättidning som är bäst anpassad till en surfplatta eller mobil. Du kan prenumerera på ett stort utbud av kanaler (nyhetsflöden) inom alla tänkbara ämnen och du kan också plocka in alla dina sociala nätverk. Dina flöden uppdateras kontinuerligt och du kan bevaka många källor från en sida.
Feedly
Feedly är också en flexibel nättidning där du väljer vilka nyhetsflöden och sociala medier du vill bevaka.
Symbaloo
Symbaloo gör det möjligt för dig att skapa en egen verktygslåda med alla dina favorit verktyg, tjänster och plattformar på en sida som du kommer åt varifrån som helst. En utmärkt startsida. Om du vill kan du dela en Symbaloo sida med kollegor eller göra den helt publik.
Spela in
Spela in enkla skärminspelningar, korta instruktionsfilmer, egna reflektioner, presentationer. Antingen på dator eller padda/mobil.
ScreenPal
ScreenPal (hette tidigare Screencast-O-Matic) är ett enkelt verktyg för korta skärminspelningar - spelar in din röst och allt du gör på skärmen. Du kan prova verktyget utan konto men konto (gratis) behövs för att kunna spara och redigera. När du har spelat in en film kan du sedan redigera den innan du laddar upp den till ditt SOM-konto eller YouTube. Högst 15 minuter per film.
Användningsområden
- Visa funktioner på en webbsida
- Kort redovisning med bildspel och röst
- Förklara administrativa rutiner
Active presenter
ActivePresenter är ett mycket mer avancerad tjänst som kan integreras med Microsoft Office och erbjuder många möjligheter till skärminspelningar. Det finns en bra gratisversion men de mer avancerade tjänsterna finns förstås i betalversionerna.
Nätverka
Skapa ett kontaktnät för framtiden. Förutom Facebook och Instagram finns flera andra tjänster.
X
X (tidigare Twitter) behöver kanske ingen introduktion eftersom tjänsten används över hela världen. Det handlar om kort meddelanden (280 tecken) som du skickar till alla som följer dig eller följer ett diskussionsämne (så kallade hashtags med # plus namn på gruppen eller ämnet, t.ex. #bibliotek). Det du skriver kan vara en fråga, kommentar eller länk till något intressant. Ser du något bra som en annan har skrivit kan du vidareförmedla meddelandet (retweet) till dina följare.
Börja med att följa några personer du känner som redan använder Twitter på samma sätt som du tänker göra. Se vilka de följer och sedan följa dem. Sakta men säkert kan du bygga upp ett nätverk som du kan ha stor nytta av både professionellt eller privat. Twitter är inte så utbrett i Sverige som internationellt så det kan vara en fördel att skriva på engelska om du vill bygga ett bra nätverk.
LinkedIn är världens största karriärnätverk och det finns flera fördelar att skapa en bra profil i LinkedIn när du söker jobb. Det används för jobbsökning, nätverksskapande, omvärldsbevakning och försäljning. Du skapar en publik CV i LinkedIn och kan visa alla dina anställningar, utbildningar, projekt och publikationer för prospektiva arbetsgivare. Eftersom LinkedIn är ett globalt nätverk kan det vara bra att du redan från början skapar din profil på engelska.
En annan viktig ingrediens är att skaffa dig kontakter i LinkedIn men skillnaden mot t ex Facebook är att dina kontakter i LinkedIn ska helst vara professionella hellre än släkt och vänner. En bra profil i LinkedIn fungera som ditt skyltfönster mot arbetsgivare och är ganska ofta det första de tittar på när du söker en tjänst.
Dessutom finns det mängder av nätverk inom alla områden. Genom att gå med i olika nätverk och delta i diskussionen kan du utöka ditt kontaktnät.
Slack
Slack är ett verktyg för att samla alla kommunikation inom en grupp som alternativ till e-post men med mycket mer inbakat. I grund är det en chattjänst men alla diskussioner kan taggas och är sökbara. Dessutom kan du integrera Slack med många andra tjänster som t ex Dropbox, Google Drive, Twitter, Trello m fl. All kommunikation inom gruppen kan gå via Slack och det finns appar för både iOS och Android.
E-möte
Video- och audiomöten via din dator, surfplatta eller mobil. Bra för grupp- och projektarbete.
Zoom
Zoom är Linnéuniversitetets verktyg för videomöten och alla studenter och medarbetare har tillgång till plattformen. All information om tjänsten finns på Linnéuniversitetets Serviceportal.
Det finns även en gratisversion som ger dig möjlighet att bjuda in dina kontakter via en länk och det är väldigt enkelt att koppla upp ett möte.
- Möten upp till 40 minuter
- Upp till 50 deltagare per möte
- Skärmdelning
- Grupprum
Skype
Skype behöver knappt någon introduktion eftersom den används av många miljoner användare i världen för video-, audio- och textkommunikation. Fungerar på alla datorer, surfplattor och mobiler. Du måste först ladda ner programmet eller appen och sedan lägga in dina vänner och kollegor som kontakter.
- Videomöten för upp till 10 personer
- Audiomöten med upp till 25 personer
- Skärmdelning i mötet
- Filöverföring under möte
Skype är gratis men om du vill använda tjänsten för att ringa via telefonnätet så kostar det.
Microsoft Teams
Microsoft Teams är en väldigt populär tjänst och stor konkurrent till Zoom. Med ett organisationskonto eller eget betalkonto kan du skapa stora möten med många funktioner som breakout grupper, skärmdelning, chatt, polls samt fildelning och meddelandetjänst.
Gratisversionen är ganska bra också med upp till 60 minuter per möte, upp till 100 deltagare samt chatt och 10GB minne i molnet.
Google Meet
Som vanligt får du flera avancerade funktioner och finesser genom den kommersiella versionen.
Whereby
Whereby är ett snyggt och enkelt verktyg för videomöten och du kan bjuda in till ett möte direkt utan att ha skapat ett konto. Ditt möte får en unik adress och dina kollegor behöver bara klicka på adressen för att komma in i mötet. Tjänsten hette tidigare Appear.in.
- Ingen installation behövs
- Videomöten med upp till 4 deltagare
- Skärmdelning
Referenser
Verktyg som hjälper dig organisera dina referenser, citat och länkar.
Avidnote
Avidnote hjälper dig att samla dina anteckningar om vetenskapliga artiklar på ett enkelt sätt. Avidnote kan kopplas till referenshanteringsverktygen som syns på denna sida.
Mendeley
Mendeley är i grunden en programvara för att hantera referenser och sparade artiklar, men via en social nätverksfunktion kan du dessutom dela dina egna forskningsrapporter, upptäcka forskningsdata och samarbeta med andra forskare online.
Zotero
Zotero är ett alternativ till Mendeley för att hantera referenser och sparade artiklar. Förutom webbtjänsten kan du även ladda ner Zotero och arbeta offline. När du kopplar upp dig igen kan Zotero synkronisera allt du har sparat. Zotero hjälper dig samla alla referenser, artiklar, citat, anteckningar, bilder och filmer på ett ställe. Du kan dela din samling med kollegor och du kan gå med i grupper med andra som forskar inom ditt område.
Forska
Globala nätverk för forskare
ResearchGate
ResearchGate är en community, webbplats och sökmotor med forskare inom samtliga discipliner som målgrupp. Över 6 miljoner forskare är med inom alla discipliner men medicin och biologi är mest representerade.
- Skapa en profil där du presenterar dig själv och din forskning.
- Lägg in dina publikationer och forskningsprojekt i fulltext.
- Lägg till kontakter och hitta potentiella samarbetspartners genom att söka efter forskare med samma intressen som dina egna.
- Delta i eller skapa diskussionsgrupper (öppna eller slutna efter eget val).
- ResearchGate erbjuder också webbapplikationer som sökning (bland interna resurser samt några stora externa databaser), fildelning, delning av publikationsdatabaser (exempelvis endnote-bibliotek)
- Skapa en personlig blogg i ResearchGate
Academia.edu
Academia.edu är en global social nätverkstjänst som främst riktar sig till akademiker och forskare inom alla discipliner. Idag (2015) har Academia.edu cirka 18 miljoner medlemmar. Tjänster som erbjuds är bland annat publicering av artiklar via Scribd samt statistik kring dessa, prenumeration på nyheter inom specifika områden och möjligheten att ställa frågor till ämnesexperter.
Mindmapping
Att skapa kollaborativa tankekartor som innehåller bilder, filmer, länkar m.m. är ett bra sätt att organisera anteckningar eller strukturera en presentation eller rapport.
Coggle
Coggle är ett gratis nätbaserat verktyg för att skapa mindmaps (tankekartor). Det är enkelt att komma igång och skapa mindmaps med olika färger och strukturer. Du kan enkelt lägga till bilder genom att bara dra in bildfilen till din mindmap och alla versioner sparas automatiskt så du kan alltid gå tillbaka till en tidigare version. Det roligaste med verktyget är att du kan bjuda in kolleger att hjälpa dig skapa en mindmap och ni kan skriva samtidigt i samma mindmap vid grupparbete. Efteråt kan du se vem som gjorde vad i varje mindmap.
MindMeister
MindMeister är också ett kollaborativt verktyg för mindmapping med flera finesser än Coggle fast endast i betalversionen. Gratisversionen är bra men begränsat till 3 st mindmaps. Fungerar på alla datorer, mobiler och surfplattor.
Popplet
Popplet är ytterligare ett trevligt och mångsidigt verktyg för att skapa tankekartor tillsammans. Fungerar både som app på din platta eller direkt på webben i din dators webbläsare. Du kan bädda in filmer och bilder i dina tankekartor och du kan rita i olika färger. Enkelt att bjuda in kollegor och dela era idéer antingen i en sluten krets eller helt publikt.
Presentera
Det finns flera alternativ till PowerPoint för att skapa spännande bildspel. Samarbeta kring bildspel och dela den sedan med andra
Prezi
Prezi är ett presentationsverktyg som ger dig nya möjligheter. Allt skapas på nätet och du kan samarbeta med kollegor oberoende av tid och plats. Prezi fungerar bäst när du använder dess möjligheter att bädda in bilder, grafik och film. Animeringsmöjligheterna gör din presentation till en resa istället för en traditionell linjär progression. När du har skapat din presentation kan du direkt göra den tillgänglig för alla. Du väljer från många färdiga mallar och det finns bra guider och support för att hjälpa dig komma igång.
Precis som de flesta nätverktygen är basversionen gratis men om du behöver flera finesser måste du skaffa dig betalversionen.
Emaze
Emaze är ytterligare ett attraktivt nätbaserat verktyg för att skapa och dela snygga animerade presentationer. Det finns ett stort sortiment snygga mallar att välja mellan och du kan sedan lägga in egna bilder, filmer och texter med många spännande utvecklingsmöjligheter. Gratisversionen ger stor flexibilitet men som alltid får du flera finesser genom betalversionen.
Moovly
Skapa animerade, roliga filmer med Moovly. Du har säkert sett filmer där en hand skriver text på skärmen eller ritar seriefigurer som sedan rör på sig. Det kan du göra med Moovly!
Powtoon
Powtoon hjälper dig att skapa roliga animerade presentationer med många mallar, bakgrundsmusik och bilder att välja mellan. Du kan skapa effektfulla tecknade filmer som sedan kan laddas upp i t ex YouTube. Du kan göra ganska mycket med gratisversionen men som vanligt får du betala för att kunna använda alla finesser.
Sway
Sway (av Microsoft) hjälper dig att skapa inte bara snygga presentationer men också nätbaserat kursmaterial, rapporter och storyboards. Det finns gott om mallar, guider och smarta sökfunktioner som föreslår lämpliga bilder till din presentation eller rapport. Sway ingår i lösningen Microsoft Office 365.
Publicera
Publicera uppsatser eller projektarbete som e-bok eller digital tidskrift. E-publikationerna anpassas för plattor och mobiler med avancerad grafik, video och interaktiva funktioner.
Issuu
Issuu hjälper dig att publicera snygga broschyrer, tidskrifter, artiklar och rapporter, i synnerhet för surfplattor och mobiler. Du kan enkelt ladda upp ditt material från pdf, Word, PowerPoint eller InDesign och issuu fixar resten. Dina läsare kan bläddra genom din e-publikation och du kan även tillåta läsarna att ladda ner dokumentet.
Canva
Canva hjälper dig att skapa snygga digitala eller tryckta tidningar, tidskrifter, broschyrer eller certifikat. Du väljer mellan många olika mallar och du kan också skapa egna lösningar. Du kan dessutom redigera bilder och du har också tillgång till tusentals bilder som du får använda.
Readymag
Readymag är ytterligare ett bra verktyg för att skapa e-publikationer som kan anpassas till dator, mobil eller surfplatta.
Undersöka
Skapa webbaserade enkäter, utvärderingar, frågeformulär och anmälningsblanketter.
Google Formulär
Om du redan använder Google Drive/Docs så ingår Google Formulär i paketet. Här kan du ta fram enkäter, frågeformulär, anmälningsblanketter och utvärderingar och du får många olika mallar att välja mellan. Alla svar samlas i en kalkylark som du sedan kan spara som Excel-fil. Google Formulär är helt gratis och det finns ingen betalversion. Du behöver bara skapa ett Googlekonto.
SurveyMonkey
SurveyMonkey är ett mycket populärt och mångsidigt verktyg med en gratisversion där du kan skapa formulär med upp till 10 frågor och kan samla in svar från max 400 respondenter. Det finns förstås många mallar och du kan enkelt exportera alla resultat till din dator för vidare analys. Som vanligt får du betala för extra finesser.
AnswerGarden
AnswerGarden är ett verktyg för brainstorming. Oftast används det för att samla in ord och uttryck som deltagarna associerar med ett visst begrepp, korta svar på en fråga eller för att få in korta åsikter om ett evenemang eller aktivitet. Resultatet blir ett ordmoln där de vanligaste ord och uttryck visas i större format än de som förekommer mer sällan.
Tricider
Tricider är ett bra verktyg för att brainstorma idéer inför ett möte. Du lägger ut en fråga och bjuder in kollegor till diskussionen. Deltagarna kan skriva in förslag/idéer och ange för- och nackdelar. Alla kan sedan rösta på de förslag de gillar och inför mötet kan du se de populäraste förslagen och fokusera diskussionen bättre.
Användningsområden
- Förbereda ett möte genom att aktivera deltagarna i förväg
- Samla idéer till ett projekt, evenemang
- Kartlägga för- och nackdelar på olika förslag
Mentimeter
Mentimeter hjälper dig att samla in idéer, ställa frågor och göra snabba undersökningar, oftast i ett klassrum eller konferens. Du kan skriva in olika typer frågor (flerval, frisvar, nyckelord m.m.) och deltagare svarar enklast via sina mobiler (gå till www.menti.com och slå en 6-siffrig kod). Du kan visa alla svar som kommer in i realtid på din skärm och resultatet kan bli ett ordmoln, en diagram eller en lista.
AI-verktyg
AI-verktyg under din studietid
KlangAI
KlangAI hjälper dig som student att transkibera, summera och analysera dina möten och intervjuer.
Studenter kan använda KlangAI på en mängd olika sätt för att förbättra sin studieteknik och sina resultat. Här är några exempel:
Förberedelser för prov och tentor:
- Skapa egna frågesporter: Använd KlangAI för att generera frågesporter och övningsprov från kursmaterial, vilket hjälper dig att identifiera svaga områden och följa din framsteg.
- Sammanfattningar av kursmaterial: Få sammanfattningar av läroböcker, artiklar och föreläsningsanteckningar för att spara tid och fokusera på viktiga punkter.
Förbättra dina skrivkunskaper:
- Feedback på skrivuppgifter: Förbättra grammatik, stavning, stil och struktur i dina skrivuppgifter med feedback från KlangAI.
- Kan användas för att transkribera och sammanfatta lektioner samt intervjuer.
- Brainstorma idéer: Använd KlangAI för att generera idéer och kreativa argument för dina skrivuppgifter.
- Hjälp med att citera källor: Få assistans med korrekt källcitering enligt olika stilguider.
Lär dig nya språk:
- Övning i tal och lyssning: Konversera med KlangAI på olika språk för att förbättra din tal- och lyssningsförståelse.
- Feedback på uttal: Få feedback på ditt uttal för att förbättra din accent.
- Lär nytt ordförråd och grammatik: Använd KlangAI för att utöka ditt ordförråd och grammatikkunskaper på olika språk.
Copilot
Copilot är en AI-chattbot som kan användas för en rad olika typer av uppgifter, såsom att generera text och bilder, analysera data, bearbeta text, programmera och mycket mer.
- Copilot kan ge referenser till webbsidor och utföra uppgifter baserade på innehållet på webbsidor.
- Det går att generera bilder.
- Det går även att ladda upp bilder och filer för att låta tjänsten beskriva, svara på frågor eller utföra andra uppgifter.
Länkar
Detta verk är licensierat under en Creative Commons Erkännande-IckeKommersiell-DelaLika 4.0 Internationell Licens. Sidan har skapats av universitetsbiblioteket.
Licensen gäller texter och upplägg på denna sida men bilder och filmer kan ha andra licensvillkor som ska respekteras vid återanvändning.