Musik­produktions­programmet

180 hp

Musikproduktionsprogrammet lär dig allt ifrån låtskapande till inspelning, produktion och distribution. Du får goda förutsättningar för en karriär som musikproducent, ljudtekniker eller låtskrivare. Programmet leder till en konstnärlig kandidatexamen i musik med inriktning mot musikproduktion och ger dig en bred kompetens som grundar för jobb och uppdrag i musikbranschen.

Det produceras mycket musik i Sverige och musikindustrin är viktig för svensk export. Genom ny teknik har inspelning och produktion nått allt fler. Musiker, musikproducenter, ljudtekniker, låtskrivare, musikvetare och musikpedagoger har egna inspelningsstudior och behöver kunskap om hela processen: produktion, teknik, musikaliskt konstnärligt hantverk, marknadsföring och omvärldsorientering.

På musikproduktionsprogrammet får du den breda kompetens du behöver för att producera musik. Här möts musikaliskt konstnärligt hantverk och musikteknik och du läser ljudproduktion, musikskapande, ensemblespel, musikteori, arrangering och musikvetenskap – men också företagsekonomi och juridik ur ett musikbranschperspektiv. Under utbildningen får du jobba konstnärligt och tekniskt både i en analog studiotradition och med den senaste digitala tekniken. Vi har flera välutrustade studior på campus i Växjö. I en fräsch kreativ miljö får du fullt utlopp för din skaparlust.

Under programmets tredje år praktiserar du tio veckor inom branschen, företrädesvis i en inspelningsstudio. Praktiken kan äga rum i både nationell och internationell miljö.

En särskild prövning är underlag för urval. Din erfarenhet och utbildning bedöms via portfolio med arbetsprov och en avsiktsförklaring. I slutet av april är deadline för inlämning av portfolio med arbetsprov inklusive avsiktsförklaring. För kallade genomförs praktiska prov en av dagarna 17-19 maj 2021. På grund av rådande omständigheter genomförs årets praktiska prövning med distansteknik, utan fysisk resa till campus Växjö.

Karriär

Efter utbildningen har du kunskap att driva verksamhet i egen studio. Du kan jobba som exempelvis musikproducent, ljudtekniker eller låtskrivare och arbeta på produktionsbolag, studior, skivbolag, radio och tv, folkhögskolor och studieförbund.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen med inriktning mot musikproduktion Huvudområde: Musik

Ansökan och portfolio med arbetsprov

Ansökningen består av tre steg. Först måste du ansöka till programmet via antagning.se. Från utlandet söker du på universityadmissions.se

Sedan behöver du också skicka in din avsiktsförklaring och portfolio med arbetsprov till Linnéuniversitetet. Steg tre är den särskilda prövningen för de sökande som kallas.

  • OBS (1)! Endast sökande som gjort en anmälan via antagning.se tillåts skicka in avsiktsförklaring och portfolio med arbetsprov enligt nedan!

Anvisningar för portfolion samt aktuella deadlines hittar du nedan.

Hur är det att plugga musikproduktion?

Hur är det att vara student på musikproduktionsprogrammet? Vad finns det för studios och lokaler? Hur mucket tid lägger studenterna på sina studier? Det och många andra frågor får du svar på om du kollar på filmerna här på sidan. 

"Det bästa med utbildningen är egentligen allting"

Sabina Täck

Sabina bestämde sig för att söka Musikproduktionsprogrammet vid Linnéuniversitetet för att utvecklas inom ämnet. Tidigare har hon skrivit låtar, men kände att hon saknade den tekniska kunskap som krävs för att slutföra sina idéer.

"Jag är fast besluten att leva på musik"

Christoffer sökte till Musikproduktionsprogrammet för att han ser en framtid inom musikproduktion och ville lära sig mer om ämnet.

"Det är ju det här jag vill göra"

Viktor hade lagt musiken på hyllan, men efter att ha hjälpt några tidigare pianoelever gjorde så att han började egangera sig på nytt. Idag läser han Musikproduktionsprogrammet på Linnéuniversitetet.

Christoffer startade en egen studio

Christoffer Lauridsen

 

När Christoffer Lauridsen från Köpenhamn skulle leta utbildning så föll valet på Sverige ganska naturligt med tanke på den långa traditionen av låtskrivare och producenter som Sverige har. Han hittade Musikproduktionsprogrammet i Växjö och åkte dit för att kolla läget. Efter att ha sett lokalerna och träffat de engagerade lärarna bestämde han sig för att söka – och kom in! Sedan han tog examen har han jobbat som inspelningstekniker, producent och låtskrivare i Stockholm.

Emanuel jobbar som producent och låtskrivare

Emanuel sökte en utbildning som matchade hans intresse. Idag har han ett kreativt jobb som producent och låtskrivare på TEN Music Group.

Martin jobbar med sitt största intresse

Konkurrensen inom musikbranschen är stor, men genom envishet och hårt arbete i inspelningsstudion på Linnéuniversitetet fick Martin jobb direkt. Som studioassistent på Top Floor Studios fyller han nu sin vardag med det han gillar mest – musik och ljudteknik. 

#humansoflnu

Följ oss på Instagram

Oliver "Junior" Frid

Har du hört Ariana Grandes låt ‘pov’? 🎶💃 Den har ingen mindre än vår egen alumn Oliver ”Junior” Frid varit med och skrivit samt producerat! Oliver pluggade Musikproduktionsprogrammet och tog examen 2017.

💬 ”‘pov’ skrevs sommaren 2019 på ett songwriting camp i New York. Jag, och de andra upphovsmännen, var där i en vecka och jobbade med Ariana i Jungle City Studios. Jag och Tayla Parx började på låtidéen. Jag började spela ackorden och hon sjöng versen, nästan exakt som den är på inspelningen, på första försöket. När låten var skriven så dröjde det ungefär ett år tills att Ariana ville ha den. Hon spelade in den sommaren 2020, och sedan producerade jag färdigt den ihop med Tommy Brown och Steven Franks, som gjort samtliga låtar på albumet.

Lyssna på låten med Ariana Grande

____________

Emelie

"Jag studerar mitt sista år på musikproduktionsprogrammet. Under hela mitt liv har jag utövat och studerat musik, men bestämde mig för några år sedan att ta det till en högre nivå. Därför hamnade jag här. På utbildningen jobbar vi bland annat med det tekniska i studion, inspelningsteknik, mixar, producerar och även med låtskriveri och arrangering. Musikjuridik, företagsekonomi och fältstudier är också något vi får kunskapen om. Man får en bra grund att stå på inför musikbranschen, inte minst tack vare praktiken. I framtiden ser jag mig själv jobba på ett musikbolag som jag själv startat upp tillsammans med ett grymt team. Musiken är mitt liv. Musikyrket är mitt mål." /Emelie, student på musikproduktionsprogrammet

Mer om programmet

Kurser i programmet

* = kurs i huvudområdet

Växjö

Ungefär femton minuter med cykel från centrum ligger Linnéuniversitetets campus. Det är som ett eget litet samhälle med universitetet, studentbostäder och studentliv. Här blir du en del av en kreativ kunskapsmiljö.

Vad hittar du på upptäcktsfärd i Växjö – kontrasternas stad? Här finns bra restauranger, ett vinnande hockeylag och mysiga caféer där du kan få latten smaksatt med lingon. I Växjö är vacker natur alltid nära, staden omges av både sjö och skog. Studenter tycker om kombinationen av stadskärnan i Växjö och det aktiva studentlivet på campus. Här börjar drömmen om framtiden!

Studenter i hus M