Musik­produktions­programmet

180 hp

Musikproduktionsprogrammet lär dig allt ifrån låtskapande till inspelning, produktion och distribution. Du får goda förutsättningar för en karriär som musikproducent, ljudtekniker eller låtskrivare. Programmet leder till en konstnärlig kandidatexamen i musik med inriktning mot musikproduktion och ger dig en bred kompetens som grundar för jobb och uppdrag i musikbranschen.

Det produceras mycket musik i Sverige och musikindustrin är viktig för svensk export. Genom ny teknik har inspelning och produktion nått allt fler. Musiker, musikproducenter, ljudtekniker, låtskrivare, musikvetare och musikpedagoger har egna inspelningsstudior och behöver kunskap om hela processen: produktion, teknik, musikaliskt konstnärligt hantverk, marknadsföring och omvärldsorientering.

På musikproduktionsprogrammet får du den breda kompetens du behöver för att producera musik. Här möts musikaliskt konstnärligt hantverk och musikteknik och du läser ljudproduktion, musikskapande, ensemblespel, musikteori, arrangering och musikvetenskap – men också företagsekonomi och juridik ur ett musikbranschperspektiv. Under utbildningen får du jobba konstnärligt och tekniskt både i en analog studiotradition och med den senaste digitala tekniken. Vi har flera välutrustade studior på campus i Växjö. I en fräsch kreativ miljö får du fullt utlopp för din skaparlust.

Under programmets tredje år praktiserar du tio veckor inom branschen, företrädesvis i en inspelningsstudio. Praktiken kan äga rum i både nationell och internationell miljö.

En särskild prövning är underlag för urval. Din erfarenhet och utbildning bedöms via portfolio med arbetsprov och en avsiktsförklaring. I slutet av april är deadline för inlämning av portfolio med arbetsprov inklusive avsiktsförklaring. För kallade genomförs praktiska prov en av dagarna 15-19 maj 2023. På grund av rådande omständigheter genomförs årets praktiska prövning med distansteknik, utan fysisk resa till campus Växjö.

Karriär

Efter utbildningen har du kunskap att driva verksamhet i egen studio. Du kan jobba som exempelvis musikproducent, ljudtekniker eller låtskrivare och arbeta på produktionsbolag, studior, skivbolag, radio och tv, folkhögskolor och studieförbund.

Examen

Konstnärlig kandidatexamen med inriktning mot musikproduktion Huvudområde: Musik

Ansökan och portfolio med arbetsprov

Ansökningen består av tre steg. Först måste du ansöka till programmet via antagning.se. Ansökningsperioden är 15 mars - 15 april.

Sedan behöver du också skicka in din avsiktsförklaring och portfolio med arbetsprov till Linnéuniversitetet. Steg tre är den särskilda prövningen för de sökande som kallas.

  • OBS (1)! Endast sökande som gjort en anmälan via antagning.se tillåts skicka in avsiktsförklaring och portfolio med arbetsprov enligt nedan!

Anvisningar för portfolion samt aktuella deadlines hittar du nedan.

Hur är det att plugga musikproduktion?

Hur är det att vara student på musikproduktionsprogrammet? Vad finns det för studior och lokaler? Hur mucket tid lägger studenterna på sina studier? Det och många andra frågor får du svar på om du kollar på filmerna här på sidan. 

Praktiken leder till jobb 

Är det viktigt med praktik på Musikproduktionsprogrammet? Svaret på den frågan är ja. Från gruppen som tog examen 2021 har tretton av sjutton tidigare studenter fått jobb där de gjorde sin praktik, berättar programansvarig Anders Rydholm. I filmen berättar våra studenter om hur de ser på sin praktik. 

Andrea jobbar som ljudtekniker på SVT

Andrea alumn från Musikproduktionsprogrammet

Andrea flyttade från västkusten till Växjö för att läsa musikproduktionsprogrammet. Idag arbetar hon som ljudtekniker på SVT i Göteborg och har praktiken att tacka för sitt jobb.

Lisa jobbar på Sveriges Radio i Växjö

Lisa jobbar som ljudtekniker.

Lisas starka musikintresse gjorde att hon valde att plugga på musik-produktionsprogrammet. Idag jobbar hon med musik och ljud på Sveriges Radio i Växjö.

Johanna jobbar på Sveriges Radio i Stockholm

Johanna jobbar som ljudtekniker

Studietiden på musikproduktionsprogrammet gav Johanna självförtroendet att söka jobb inom radio. I rollen som ljudtekniker, på Sveriges Radio i Stockholm, möter hon olika människor och får ta del av spännande berättelser och aktuella ämnen varje dag.

Anton jobbar som producent och låtskrivare

Anton i studion

Anton är född och uppvuxen på Gotland men valde att flytta till Växjö när han kommit in på Musikproduktionsprogrammet. Musiken har varit en viktig ingrediens i Antons liv i många år och nu jobbar han som musikproducent och låtskrivare på förlaget RMV Publishing.

- En vanlig dag på jobbet börjar ungefär kl.10. Jag svarar på mejl och förbereder mig innan sessionen startar kl.11. Jobbet görs tillsammans med en artist och en låtskrivare. När vi väl börjat skriva finns det inga mer hållpunkter kvar på dagen. Att skriva en låt kan ta allt ifrån några timmar till en hel dag eller mer. Ofta åker jag hem någon gång kl. 20 men det blir lätt senare än så, säger Anton.

Paret driver företag inom musikbranschen

Håkan och Louise

Håkan från Kristianstad och Louise från Hindås träffades när de båda studerade på musikproduktionsprogrammet. Idag bor de i Växjö och driver ett eget företag inom musikbranschen. De jobbar heltid med musik, som låtskrivare, producenter och skivbolagsägare.

Har du hört Ariana Grandes låt 'Pov'?

Oliver "Junior" Frid

Den har ingen mindre än vår egen alumn Oliver ”Junior” Frid varit med och skrivit samt producerat! Oliver pluggade Musikproduktionsprogrammet och tog examen 2017.

💬 ”‘pov’ skrevs sommaren 2019 på ett songwriting camp i New York. Jag, och de andra upphovsmännen, var där i en vecka och jobbade med Ariana i Jungle City Studios. Jag och Tayla Parx började på låtidéen. Jag började spela ackorden och hon sjöng versen, nästan exakt som den är på inspelningen, på första försöket. När låten var skriven så dröjde det ungefär ett år tills att Ariana ville ha den. Hon spelade in den sommaren 2020, och sedan producerade jag färdigt den ihop med Tommy Brown och Steven Franks, som gjort samtliga låtar på albumet.

Läs ett längre alumnreportage med Oliver Frid

Lyssna på låten med Ariana Grande

Mer om programmet

Kurser i programmet

* = kurs i huvudområdet

Växjö – studentstaden med ett levande campus

Strax söder om Växjö centrum ligger universitetets campus. I Växjö väljer många studenter att bo på campusområdet.

Här har du vänner, restauranger, föreläsningssalar, gym, mataffär, universitetsbiblioteket, friluftsområden och studentpubar, allt inom fem minuters gångavstånd. 

Du kan även bo i andra delar av Växjö och snabbt ta dig till universitetet med cykel eller buss. 

Med 90 000 invånare är Växjö en av Sveriges snabbast växande städer. Här finns en småländsk entreprenörsanda med många företag, bland annat inom IT-branschen – perfekt när du söker praktikplats eller jobb. Växjö är också en naturskön stad och här har du alltid nära till skog och vatten. 

Läs mer om våra studentstäder 

Studenter i hus M