Naturvetenskapligt basår
60 fupVill du läsa naturvetenskap, matematik, IT eller teknik, men saknar behörighet? Då är basåret din chans att ta steget in i universitetsvärlden. Här får du möjligheten att läsa in ämnen du behöver för att bli behörig till spännande utbildningar.
Basåret i Kalmar ger dig behörighet motsvarande gymnasienivå och passar både om du vill bredda dina kunskaper eller fräscha upp dem.
• Under höstterminen läser du Matematik 3c, Biologi 1, och Fysik 1 (som fortsätter under vårterminen)
• Under vårterminen fortsätter du med Fysik 1, läser Kemi 1 och väljer sedan till ytterligare två kurser (Biologi 2, Kemi 2, Fysik 2 eller Matematik 4) för att få helfarts studietakt. Det är schemamässigt möjligt att läsa alla fyra kurserna, men det innebär 150% studier under vårterminen, och det brukar upplevas som väldigt krävande.
När du är klar med basåret kan du söka vidare till flera utbildningar inom naturvetenskap, IT, matematik, och teknik, samt vissa inriktningar inom lärarutbildningen. Du får dessutom platsgaranti på vissa av Linnéuniversitetets program – mer information hittar du längre ner på sidan.
Basåret handlar inte bara om att läsa in kurser, du får en bra studieteknik, lära känna lärare och andra studenter och vänjer dig vid hur det är att studera på högskolenivå. Det är även ett perfekt sätt att komma in i studentlivet.
Om du hellre vill läsa teknik i stället för biologi kan du välja Tekniskt/ naturvetenskapligt basår, med inriktning mot teknik. Det tekniska basåret erbjuds endast i Växjö.
Karriär
Väljer du att fortsätta studera efter basåret, ger en utbildning inom områdena ovan en bred grund som gör det möjligt att arbeta inom många olika branscher och yrken. Läs mer under respektive program nedan.
Examen
Basåret är en förberedande utbildning och leder inte till någon examen.
Programansvarig
Garantiplatser för basåret
Genom att läsa någon av de förberedande utbildningarna hos oss har du platsgaranti till flera av våra utbildningar. Det finns garantiplatser på ett antal datavetenskapliga, naturvetenskapliga och tekniska program på grundnivå, samt civilingenjörsprogram vid Linnéuniversitetet påföljande hösttermin. För att bli garanterad en garantiplats måste man genom basåret uppnå behörighet till det program där man ansöker om utbildningsplats. Om det till ett visst program finns fler sökande än tillgängliga garantiplatser, görs ett urval grundat på de sökandes studiebetyg.
Program med garantiplatser
Du söker till programmen på vanligt sätt via Antagning.se. När du gör det behöver du inte åberopa garantiplats i din ansökan – detta sköts per automatik av Antagningen på Linnéuniversitetet. Tänk på att det kan ändras vilka program som basåret och basterminen ger garantiplats till.
- Biologiprogrammet/10 st
- Biomedicinska analytikerprogrammet/10 st
- Byggteknik, högskoleingenjör/10 st
- Datateknik, civilingenjör/10 st
- Datateknik, högskoleingenjör/10 st
- Drift- och underhållsteknik/ 10 st
- Elektroteknik, högskoleingenjör/10 st
- Energi och miljö, högskoleingenjör/10 st
- Farmaceutprogrammet 10 st + 10 st distans
- Fysikerprogrammet/10 st + 10 st distans
- Industriell ekonomi, högskoleingenjör/10 st
- Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör/10 st
- Matematikerprogrammet/10 st
- Miljöanalytiker/10 st
- Mjukvaruteknik, civilingenjör/10 st
- Mjukvaruteknik, högskoleingenjör/10 st
- Nätverkssäkerhet/10 st
- Optikerprogrammet/10 st Kalmar
- Programvaruteknik/10 st
- Sjöingenjörsprogrammet/10 st
- Sjökaptensprogrammet/10 st
- Teknisk matematik, civilingenjör/10st
Förbered dig med matematik!
Förbered dig med matematik! Studera en kurs i matte på distans för att förbereda dig inför dina studier. När din utbildning startar förväntas du ha goda kunskaper i matematik.
Kursen förberedande matematik vänder sig till dig som exempelvis läst minst Matematik 1 men behöver en mer grundlig genomgång/repetition av den matematik som ges första terminen på gymnasiets naturvetenskapliga och tekniska program.
Kursen ges på distans och berättigar dig att söka studiemedel. Du anmäler dig via antagning.se: Förberedande matematik för högskolestudier I
"Basåret har gett mig en bredare förståelse och ett tänkande som främjar lärande och gemenskap"
Studier har alltid varit en självklar del av framtiden för Johan. Hans första tanke var att läsa biologi men sedan växte intresset för optikerprogrammet fram. Basåret blev en mjukstart in i universitetsvärlden och Johan valde Linnéuniversitetet tack vare goda rekommendationer och hans önskan om att studera nära havet - en önskan som fanns då han bott i kuststaden Helsingborg.
Läs intervjun med Johan
Struktur, gemenskap och mål
Johan menar att undervisningen håller en hög nivå med engagerade lärare och en genomtänkt struktur.
- Det kan vara stressigt och intensivt ibland, men med rätt planering blir det överkomligt och känns mer hanterbart.
Han menar att gemenskapen bland studenterna är en stor del av upplevelsen och att det varit värdefullt att samarbeta i studiegrupper. Något som Johan tyckt varit särskilt givande är laborationerna och fältstudien. Han berättar att basåret har gjort att han utvecklat viktiga färdigheter för fortsatta studier. Basåret ger en bra grund för vidare studier och öppnar dörrar till internationella möjligheter, samtidigt som det breddar förståelsen för världen, menar Johan.
- Kunskap är något alla bör sträva efter, vare sig den är akademisk eller praktisk. Genom basåret har jag fått lära mig att plugga mer effektivt och att planera min tid bättre.
Att balansera privatliv och studier kan vara en utmaning, men självständigheten och friheten i upplägget är en stor fördel, tycker Johan. Han gillar friheten som det innebär att kunna planera sin studievecka så att det passar honom.
Livet i Kalmar och framtidsdrömmar
Att kombinera studier med träning och sociala aktiviteter har varit en viktig del av vardagen för Johan och han menar att studentlivet i Kalmar är aktivt och välkomnande.
- Basåret ger en bra förberedelse för universitetsstudier och bidrar till en bredare förstelse och ett tänkande som främjar lärande och gemenskap. Dessutom erbjuder Linnéuniversitetet en inspirerande studiemiljö.
Efter utbildningen är Johans mål att kunna hjälpa människor, vare sig det är genom optikeryrket eller på annat sätt. Han understryker att basåret ger en bra grund och en viktig allmänbildning även utanför studierna.
FAQ
Hur kan basåret hjälpa mig att förbereda mig för vidare studier inom naturvetenskapliga ämnen?
Naturvetenskapligt basår på Linnéuniversitetet hjälper dig att förbereda dig för vidare studier genom att ge en stabil grund i matematik, biologi, fysik och kemi. Det breddar din behörighet, stärker dina kunskaper och ökar dina chanser att bli antagen till naturvetenskapliga och tekniska utbildningar. Dessutom ger vissa program platsgaranti efter avslutat basår, vilket gör det till en effektiv väg in i universitetsstudier.
Vad är syftet med naturvetenskapligt basår-programmet vid Linnéuniversitetet?
Syftet med naturvetenskapligt basår vid Linnéuniversitetet är att ge studenter en stark och bred grund i naturvetenskapliga ämnen och matematik. Programmet är utformat för att stärka kunskaperna och skapa den behörighet som krävs för att kunna söka vidare till naturvetenskapliga och tekniska högskoleutbildningar.
Finns det några fördelar med att välja ett basår inom naturvetenskap jämfört med att börja direkt på ett kandidatprogram?
Ja, det finns flera fördelar med att välja ett naturvetenskapligt basår innan du börjar på ett kandidatprogram. Basåret ger en stabil akademisk grund och stärker dina kunskaper i matematik och naturvetenskap, vilket är särskilt värdefullt om du saknar viss gymnasiebehörighet. Det ger också en mjukstart på universitetslivet, ökar ditt självförtroende och ger dig tid att utforska olika ämnesområden innan du väljer inriktning för vidare studier.
Kalmar – studentstaden vid havet
Mitt i Kalmar, precis vid havet, ligger Campus Kalmar. Här är det nära till allt och du har cykelavstånd till universitetet var du än bor i staden.
Är du ny student så har du bostadsgaranti. Det betyder att du har rätt till ett studentboende inom två månader. Det är en av anledningarna till att Kalmar har prisats som en av Sveriges bästa studentstäder - flera gånger.
Kalmar kommun har runt 70 000 invånare. Här finns ett starkt näringsliv med många företag som är ledande inom grön näring, e-handel och e-hälsa, så det finns gott om möjligheter att knyta kontakter inför arbetslivet.
Staden har ett mysigt, historiskt centrum där små butiker, caféer och gym samsas i gränder och längs med kullerstensgator. Kustbandet erbjuder möjligheter att ta del av natur att promenera, träna, bada och vila i. Dessutom är Öland bara en bro bort.