Förberedande utbildning
En förberedande utbildning är ett smart sätt att bredda din behörighet eller fräscha upp dina kunskaper. Du får en inblick i hur det är att plugga på universitet, lär känna lärarna och får koll på ämnena. Våra förberedande utbildningar öppnar dörren till en mängd spännande program och ger dessutom platsgaranti till flera av dem!
En förberedande utbildning ger dig inte bara de kunskaper du saknar, utan du skaffar dig dessutom en bra studieteknik, får inblick i studentlivet och bekantar dig med våra studieorter. Dessutom får du chans att testa på ämnena för att kunna bena ut vad just du vill plugga. Du blir också väl förberedd för studier på universitetet som du har med dig under hela studietiden.
Efter en förberedande utbildning har du behörighet motsvarande gymnasiet och platsgaranti till flera av våra utbildningar, bland annat inom IT, matematik, naturvetenskap och teknik. Du är också behörig till vissa inriktningar inom lärarutbildningen. Behörigheten gäller förutsatt att du uppfyller eventuella övriga behörighetskrav.
Garantiplatser för basåret
Genom att läsa någon av de förberedande utbildningarna hos oss har du platsgaranti till flera av våra utbildningar. Det finns garantiplatser på ett antal datavetenskapliga, naturvetenskapliga och tekniska program på grundnivå, samt civilingenjörsprogram vid Linnéuniversitetet påföljande hösttermin. För att bli garanterad en garantiplats måste man genom basåret uppnå behörighet till det program där man ansöker om utbildningsplats. Om det till ett visst program finns fler sökande än tillgängliga garantiplatser, görs ett urval grundat på de sökandes studiebetyg.
Program med garantiplatser
Du söker till programmen på vanligt sätt via Antagning.se. När du gör det behöver du inte åberopa garantiplats i din ansökan – detta sköts per automatik av Antagningen på Linnéuniversitetet. Tänk på att det kan ändras vilka program som basåret och basterminen ger garantiplats till.
- Biologiprogrammet/10 st
- Biomedicinska analytikerprogrammet/10 st
- Byggteknik, högskoleingenjör/10 st
- Datateknik, civilingenjör/10 st
- Datateknik, högskoleingenjör/10 st
- Drift- och underhållsteknik/ 10 st
- Elektroteknik, högskoleingenjör/10 st
- Energi och miljö, högskoleingenjör/10 st
- Farmaceutprogrammet 10 st + 10 st distans
- Fysikerprogrammet/10 st + 10 st distans
- Industriell ekonomi, högskoleingenjör/10 st
- Maskinteknik, inriktning produktutveckling, högskoleingenjör/10 st
- Matematikerprogrammet/10 st
- Miljöanalytiker/10 st
- Mjukvaruteknik, civilingenjör/10 st
- Mjukvaruteknik, högskoleingenjör/10 st
- Nätverkssäkerhet/10 st
- Optikerprogrammet/10 st Kalmar
- Programvaruteknik/10 st
- Sjöingenjörsprogrammet/10 st
- Sjökaptensprogrammet/10 st
- Teknisk matematik, civilingenjör/10st
Basåret ger mig chansen att prova på universitetsstudier
Jessica Peltonen har länge varit intresserad av teknik och naturvetenskap. I framtiden vill hon läsa ett civilingenjörsprogram. För att läsa upp sina betyg och prova på om ett tekniskt yrke är något för henne, så har hon valt att först läsa ett tekniskt basår.
Läs hela intervjun med Jessica
Vad är det bästa med att läsa tekniskt basår?
– Genom att läsa tekniskt basår har jag fått en inblick i hur det är att studera på universitetet, en möjlighet att uppleva campuslivet och en chans att reflektera över vad jag egentligen vill. Utbildningen har gett mig en bra förståelse för alla ämnen som jag läser. Jag tycker att det tekniska basåret ger mig en bra grund att stå på och jag tror det kommer spela roll för mina framtida studieresultat.
Vad är mest utmanande med att läsa ett tekniskt basår?
– Det är ett högt tempo och det är en utmaning att klara av uppgifterna. Samtidigt gillar jag det eftersom jag känner att jag utvecklas och blir bättre förberedd för vidare studier.
Vad vill du göra efter att du avslutat det tekniska basåret?
– Då vill jag fortsätta utbilda mig inom kemi- och bioteknik eftersom det är något jag skulle vilja jobba med i framtiden.
Vad skulle du säga till en person som funderar på att välja att läsa tekniskt basår?
– Bara sök! Det finns mycket att vinna på att läsa ett tekniskt basår. Det tekniska basåret är både förberedande och utvecklande. Dessutom ger basåret platsgaranti till vissa program.
Utbildningar på förberedande nivå
-
Bastermin i matematik och fysik Program 30 fup
- Vår 2025
- Växjö
- Förberedande nivå
- Helfart
-
Naturvetenskapligt basår Program 60 fup
- Höst 2025
- Kalmar
- Förberedande nivå
- Helfart
-
Tekniskt/naturvetenskapligt basår - Inriktning naturvetenskap Program 60 fup
- Höst 2025
- Växjö
- Förberedande nivå
- Helfart
-
Tekniskt/naturvetenskapligt basår - Inriktning teknik Program 60 fup
- Höst 2025
- Växjö
- Förberedande nivå
- Helfart
Vanliga frågor om förberedande utbildning
Vad är syftet med förberedande utbildningar?
Förberedande utbildningar syftar till att ge dig de kunskaper och färdigheter som krävs för att framgångsrikt klara av högre utbildning. Dessa program är utformade för att hjälpa dig att nå behörighet samt överbrygga klyftan mellan tidigare studier och universitetsnivå. Programmen stärker också din akademiska förmåga, studieteknik och självförtroende inför kommande utmaningar.
Finns det specifika förkunskapskrav för att ansöka till basårprogrammen?
För att ansöka till basårprogrammen krävs att du har en gymnasieexamen eller likvärdig utbildning. Dock kan det finnas särskilda förkunskapskrav beroende på programmets inriktning, som exempelvis en viss nivå i matematik eller naturvetenskapliga ämnen. Syftet är att säkerställa att du har en grundläggande kunskapsnivå som möjliggör en framgångsrik start på programmet.
Hur stödjer basårprogrammen min utveckling av akademiska färdigheter?
Basårprogrammen är designade för att stödja din utveckling av akademiska färdigheter genom en strukturerad läroplan som täcker grundläggande ämnen och studietekniker. Programmen erbjuder även stöd genom mentorprogram, studiehandledning och workshops, vilket hjälper dig att utveckla de studiestrategier och den disciplin som krävs för att lyckas i högre utbildning.