- Organisation
- Fakulteten för konst och humaniora FKH
- Internationellt
- Internationellt samarbete
Internationellt samarbete FKH
Linnéuniversitetet och Fakulteten för konst och humaniora strävar efter att ha en nationell tätposition vad gäller internationalisering och erbjuder lärare, forskare och studerande rika möjligheter till internationella erfarenheter.
Fakulteten arbetar för att alla medarbetare och studenter ska kunna knyta varaktiga internationella kontakter i syfte att upprätthålla mångfald och bidra till hållbar utveckling. På dessa sidor hittar du mer information om olika vägar för internationellt samarbete, antingen genom samarbetsavtal eller internationella projekt.
EUniWell
Linnéuniversitetet är sedan 2020 del av EUniWell, ”Europauniversitetet för välbefinnande”. Genom utbildning och forskning på hög nivå vill EUniWell bidra till att skapa en miljö som stöder individuellt, socialt och miljömässigt välbefinnande i ett globalt sammanhang.
Utöver Linnéuniversitetet deltar följande partners i samarbetet:
- University of Birmingham, Storbrittanien
- University of Florence, Italien
- University of Cologne, Tyskland
- Leiden University, Nederländerna
- University of Murcia, Spanien
- University of Nantes, Frankrike
- Semmelweis University, Ungern
- University of Konstanz, Tyskland
- Taras Shevchenko National University of Kiev, Ukraina
- University of Santiago de Compostela, Spanien
- Inalco, Frankrike
För vidare information och samarbetsmöjligehter se vår EUniWell hemsida.
Internationella samarbetspartners vid fakulteten och Linnéuniversitetet
Vi på Fakulteten för konst och humaniora har idag cirka 110 aktiva samarbetsavtal inom olika ämnesområden genom Erasmus+ samt bilaterala samarbetsavtal över hela världen. Utöver dessa har Linnéuniversitetets cirka 158 universitetsövergripande samarbeten som vi gemensamt har hand om och är tillgänliga för både personal och studenter vid FKH.
Internationella samarbetspartners vid Linnéuniversitetet och Fakulteten för konst och humaniora
Det går att sortera partnerlistan på land eller på ämnesområde. Det går också att välja enbart en fakultet eller ta med flera i filtreringen. Som standard visar partnerlistan de avtal vi har vid fakulteten samt universitetsövergripande samarbeten.
Skriva avtal med internationella lärosäten
Linnéuniversitetet har hundratals samarbetsavtal med andra universitet runtom i världen. Avtalen reglerar oftast student- och lärarutbyten mellan våra respektive lärosäten, men det finns också andra typer av utbytesavtal exempelvis avtal om 'double degrees' eller forskningssamarbeten. Om ditt ämne funderar på att skriva ett avtal, så finns här information om hur tillvägagångssättet för avtalsskrivning vid Fakulteten för konst och humaniora ser ut.
Majoriteten av våra samarbeten inom fakulteten och Linnéuniversitetet bygger på personliga kontakter. Vill man bygga vidare på de kontakter man har för att skapa projekt, utbyta personal & studenter eller ha gemensamma forskningssamarbeten kan det vara fördelaktigt att formalisera kontakterna i ett samarbetsavtal.
Att skapa nya eller uppdatera samarbetsavtal med utländsk partner
Om du funderar på att inleda ett nytt samarbetsavtal med utländsk partner finns det några grundläggande steg att gå genom.
- Efter en initial kontakt med förfrågan om samarbete från ett lärosäte eller från personal på fakulteten görs en utvärdering av det potentiella partneruniversitetet (se mall längst ned på sidan).
- Kontakta avtalsansvarig (agreements.fkh@lnu.se) på fakulteten samt övriga berörda för att förankra avtalet inom fakulteten.
- Med utvärderingen som grund skickar avtalsansvarig vid fakulteten en avtalsmall till partnerlärosätet där man kommer överens om ämne, eventuellt studenter in och ut, nivå på utbytet och eventuellt lärarutbyte övriga samarbeten. När avtalet är färdigbearbetat bereds ärendet för ett dekanbeslut av avtalsansvarig på fakulteten.
- Avtalsansvarig se till att båda lärosätenas underskrift finns och avtalet etableras därefter i Linnéuniversitetets gemensamma samarbetsavtalsdatabas, Interbas. Där det i gällande fall också blir synligt för studenter i samband med ansökan för utbytesstudier.
Våra vanligaste samarbetsavtal
Memorandum of Understanding (MoU) är en enklare avsiktsdeklaration, som ger en ram för eventuellt kommande samarbete. Innehållet är vanligen allmänna uttalanden om att man önskar samarbeta inom vissa uppräknade områden. Dessa dokument innehåller normalt inga specificerade villkor för det tänkta samarbetet.
Bilaterala avtal är avtal som vi har direkt med systeruniversitet runtom i världen, oftast utanför Europa (där ju Erasmusavtalen dominerar). Många av dessa avtal har vi med lärosäten i USA, Kanada, Japan och Australien. Men vi har också avtal med universitet i Mexiko, Kina, Ryssland, Sydafrika och ett tiotal andra länder. Många av avtalen är universitetsövergripande, där våra studenter kan välja fritt bland de kurser som våra partneruniversitet erbjuder. Om du är intresserad av att skriva ett bilateralt avtal med ett partneruniversitet utanför Europa så ser vi gärna att det blir ett universitetsövergripande avtal, men att det ändå finns en mycket väl etablerad kontakt mellan ditt ämne eller institution och partneruniversitetet. Detta för att vi ska kunna bygga ett långsiktigt och allt djupare samarbete med partnern där både grundutbildning, forskning och forskarutbildning såväl som personalmobilitet. Ju djupare samarbete, desto bättre kvalitet. Vid nya samarbetsavtal blir ett avtal universitetsövergripande om det är två eller fler fakulteter intresserade av att samarbeta med partnern i fråga, dessa avtal skrivs ofta under av rektor. Om det endast är en fakultet som är intresserad blir det istället ett ämnesspecifikt bilateralt avtal, dessa avtal skrivs under av dekan.
Erasmusavtal är avtal som regleras inom vårt samarbete med andra europeiska universitet. Avtalen ska skrivas mellan ämnen eller institutioner och ska peka ut inom vilka ämnesområden utbytet ska ske. Exempelvis kan ämne X skriva ett avtal som inkluderar lärarutbildning och humaniora. Då är det lärarstudenter och studerande som läser humanistiska ämnen, och lärare som undervisar inom dessa områden, som kan åka på utbyten inom avtalets ram. Observera att vi inte alltid drar gränserna mellan våra olika ämnesområden likadant på lärosäten runtom i världen och att det därför är viktigt att du kollar upp med partneruniversitetet i förväg vad ni ska skriva in för ämnesområden i avtalet för att studenter och lärare ska kunna åka på utbyten så som ni tänkt er.
Det är relativt lätt att skriva ett Erasmusavtal inom ett ämne, vilket har lett till att vi vid Lnu har väldigt många avtal. Flera av dessa avtal har vi dessutom väldigt dålig aktivitet inom. Vi bör alltså undvika avtal av typen som kommer till för att man träffar en trevlig kollega på en konferens och veckan efter signerar ett avtal som sedan inte leder till något. Avtalen bör bygga på en något djupare kontakt som säkrar att vi skickar våra studenter till en bra studiemiljö med undervisning av hög kvalitet. Dessa avtal skrivs sedan under av dekan.
Vill du veta mer om avtalsprocessen? Skicka gärna ett epost till: agreements.fkh@lnu.se
Kontaktperson för avtal
Erasmus+ projekt
Vid beviljat projekt så ger finansiären bidrag per arbetsdag som inte fullt täcker den ordinarie kostnaden. För Erasmus+ projekt krävs därför samfinansiering. Eftersom medlen gäller grundutbildning så finns det inga medel hos fakulteten för samfinansiering, utan samfinansiering sker med kompetensutvecklingsmedel eller med annat tillskott från institutionerna.
Medel från Erasmus+ projekt är ett bra tillskott till en verksamhet som ändå planeras att utföras, men nya verksamheter kan inte bedrivas enbart på medlen. Detta gäller alla projektmedel utom Marie Skłodowska-Curie där det finns möjlighet att söka samfinansiering från fakulteten.
Kontaktseminarier
Universitets-och högskolerådet anordnar varje år kontaktseminarier för organisationer som vill identifiera partners i ett EU- eller EES-land för ett projektsamarbete inom Erasmus+. De erbjuds utan kostnad och det finns möjlighet att söka resestipendium för deltagande. Mer information finns på universitet-och högskolerådets sida om kontaktseminarier.
Dekanintyg
Som vid alla externa projektansökningar så krävs det att projektidén förankras inom organisationen. Information om process för dekanintyg finns på fakultetens sida om externa ansökningar.
Erasmus+ finansiering
Läs mer om de olika möjligheterna till finansiering genom Erasmus+ på Universitets-och högskolerådets hemsida utbyten.se.