Så här skriver vi – Linnéuniversitetets guide för tonalitet i text

Den här guiden riktar sig främst till dig som jobbar som kommunikatör, utbildningsadministratör eller webbredaktör och skriver mycket i ditt arbete. Se den som en vägledning och inspiration när du skriver texter till exempelvis sociala medier, utbildningssidor, medarbetarinlägg, nyheter och pressmeddelanden.

Textens tonalitet handlar om hur din text uppfattas och vilken känsla den ger. I en stor organisation som vår blir det lätt spretigt när vi är många som skriver. Då är det bra att ha en gemensam riktning för att läsaren ska känna igen vår röst. Därför har vi fem språknycklar som hjälper oss på vägen.

Våra fem språknycklar

Vi vill att vår kommunikation ska vara:

  1. enkel och tydlig
  2. personlig och varm
  3. inkluderande och ödmjuk
  4. generös och hjälpsam
  5. engagerande och optimistisk

Vilka språknycklar är relevanta för just din text?

Olika målgrupper och kanaler kräver olika tilltal. Därför passar inte alla språknycklar för alla situationer. Det viktiga är att försöka få med dem som är relevanta för just din text. Till exempel passar inte alla språknycklar i en årsredovisning, men däremot i ett inlägg på Instagram. Du kan se det som olika nivåer av intensitet.

 

intensitet.png

Bilden visar ett exempel på hur olika texter kan förhålla sig till varandra.

Vad innebär våra språknycklar?

Exempel på olika texter

Hur ser din text ut?

Textens tonalitet handlar inte bara om hur vi skriver, utan också om hur den ser ut. Inbjuder texten till att bli läst, eller avskräcker den? Tänk på att du kan lätta upp med hjälp av:

  • bilder och bildtexter
  • styckeindelning och mellanrubriker
  • punktlistor
  • intressanta citat i citatblock
  • faktarutor för att summera

Så här skriver vi "Linnéuniversitetet"

  • Vi skriver alltid ut Linnéuniversitetet i extern kommunikation. Vi använder inte förkortningar som Linné eller Lnu.
  • Linnéuniversitetets webbplats heter Lnu.se. Den skrivs med stort L och utan www och http://. I e-postadresser skriver vi lnu.se, med litet l.
  • Linnéuniversitetet har ett campus och det ligger i Växjö. Campus skrivs med litet c i löpande text. Du kan också skriva Linnéuniversitetet i Växjö.
  • I Kalmar har vi Universitetskajen. Universitetskajen skrivs med versalt U i löpande text. Du kan också skriva Linnéuniversitetet i Kalmar. Förkortningen Kajen använder vi däremot inte.

Vill du fördjupa dig mer?

Så här heter vi på Linnéuniversitetet. Benämningar på fakulteter, institutioner, avdelningar och titlar på svenska och engelska.

Klarspråk och jämlik kommunikation. Enligt den svenska språklagen ska vi som myndighet skriva vårdat, enkelt och begripligt.

Publicera tillgängliga webbsidor. För dig som ofta skriver för webben finns denna och flera andra sidor på Medarbetare som kan vara bra att ha nära till hands.