Kunskapsmiljö Linné: Digitala transformationer
Utmaningarna inom området digitalisering är många och hur vi hanterar dem är avgörande för framtiden. Syftet med kunskapsmiljön Digitala transformationer är att möta dessa samhällsutmaningar genom att utveckla och sprida den kunskap som krävs för att skapa digitalt kompetenta människor och organisationer, vilka i sin tur kan skapa ett hållbart digitalt samhälle.
Samhällsutmaning: digitala transformationer
I Regeringskansliets digitaliseringsstrategi beskrivs hur samhällsutvecklingen idag och inom överskådlig framtid formas av digitaliseringen. Viktiga samhällsutmaningar som digitaliseringen påverkar är förstås hur vi bäst ska nå de olika aspekterna av hållbarhet – generering och tillgång till ny kunskap, ekonomisk välfärd samt social inkludering för att bara nämna några. De samhällsutmaningar som har med digitala transformationer att göra är komplexa och kräver kunskap och syn som kombinerar olika perspektiv och många vinklar.
Vad är Kunskapsmiljö Linné?
För att möta vår tids samhällsutmaningar krävs bred kunskap och samarbete över ämnesgränserna. Därför samlar Linnéuniversitetet framstående och nytänkande forskning, utbildning och samverkan i något vi kallar kunskapsmiljöer.
Våra Kunskapsmiljöer Linné arbetar tvärvetenskapligt för att ta ett mångsidigt grepp om samhällsutmaningarna och inspirera till nytänkande inom sina respektive områden.
Kunskapsmiljön Digitala transformationer för samman kunskap och expertis i tvärvetenskapliga perspektiv, för att bättre förstå de möjligheter och utmaningar som digitaliseringen för med sig. Utifrån olika synvinklar arbetar vi inom flera områden såsom e-hälsa, digitalt lärande, digital humaniora och digital affärsutveckling.
Digitala transformationer erbjuder en plattform för dialog mellan forskning, utbildning, privata och offentliga aktörer, vilka alla berörs av digitaliseringen. Genom att samla aktörer uppmuntrar kunskapsmiljön till att gemensamt, med ett holistiskt förhållningssätt, hantera sociala, kulturella, teknologiska, ekonomiska och organisatoriska dimensioner av digitala transformationer. Med ny, tillämpad forskning och i samverkan syftar Digitala transformationer till att utveckla kunskap för att bidra till ett rättvist, jämlikt och hållbart digitalt samhälle.
E-hälsa
Digital hälsa handlar om kunskaps- och evidensbaserad användning av digital teknologi inom vård och omsorg. Digital teknologi kan bidra till effektiv, säker och hållbar vård och omsorg, och en god och jämlik hälsa i befolkningen. Området fokuserar på forskning, utvärdering, utbildning och samarbete med såväl det omgivande samhället som med patienter och vård- och omsorgspersonal.
E-hälsa erbjuder en dynamisk och tvärvetenskaplig kunskaps- och lärandemiljö som ger utbildningar inom e-hälsa på flera nivåer. Inom Linnaeus University Centre for Data Intensive Sciences and Applications (DISA) arbetar våra forskare specifikt med dataintensiv forskning, såsom big health data och digitala kliniska beslutsstöd.
Digitalt lärande
Inom digitalt lärande arbetar vi i tvärsnittet mellan digital teknologi, utbildning och livslångt lärande. Fokus läggs på utvecklingen och användningen av digital teknik med syfte att skapa mervärde för hållbar utbildning, undervisning, lärande och affärsmodeller.
Mer specifikt märks tre delar: teknik, pedagogik och organisationer.
- Det tekniska området handlar om utvecklingen av ny digital teknologi och metoder som stödjer utbildning och lärande.
- Det pedagogiska området fokuserar på de digitala sammanhangen för undervisning och lärande.
- Det organisatoriska området handlar om utbildningsinnovationer genom implementering och utveckling av digitala teknologier i nya affärsmodeller.
Digital humaniora
Inom digital humaniora arbetar vi med hur utvecklingen av digitala teknologier och interaktiva applikationer skapar nya sociala verktyg och förutsättningar för människor att interagera med varandra. Området utgör en brygga mellan konst, humaniora och informationsteknologi. Det handlar om att förstå hur digitala teknologier förändrar sätten vi kommunicerar, socialiserar och samarbetar med varandra.
Dessa nya digitala sätt att kommunicera och samarbeta har snabbt tagits upp och integrerats i människors vardagsliv. Kunskapsområdet digital humaniora kan beskrivas som en katalysator för att driva social och kulturell förändring med fokus på innovationer och hållbar utveckling.
Digital affärsutveckling
Digital affärsutveckling och affärsinnovation är centrala frågor för de flesta organisationer till följd av den digitala teknikens framväxt. Ny teknik leder till innovationer av produkt-, service- och affärsmodeller, och är därmed ofta avgörande för dagens företag och tjänsteleverantörer.
Amazon, Netflix, Uber, Tencent och Spotify är några företag som har lyckats fånga potentialen. Samtidigt kämpar många företag med att nyttja potentialen med digital teknologi fullt ut. Med ny teknik följer nya utmaningar. Processer måste förändras och som regel blir de mer och mer komplexa.
Digital affärsinnovation innebär ny organisations- och affärslogik och ställer krav på organisatoriska och institutionella förändringar. Vi antar ett tvärvetenskapligt förhållningssätt och samarbetar nära mellan olika kunskapsområden, näringslivet och den offentliga sektorn för att bidra med ny kunskap.
Digitalt arbetsliv
Digitalisering skapar förändringar i arbetslivet. Dessa påverkar inte bara organisationers prestationer och arbetstagarnas produktivitet, utan också tillfredsställelsen i arbetet, balansen mellan arbete och privatliv, arbetstagarnas autonomi och övervakning på hierarkiska nivåer.
Inom digitalt arbetsliv arbetar vi med digitaliseringens positiva och negativa effekter på arbetslivet och dess organisering. Det kan bland annat röra frågor om digitaliseringens betydelse för kompetensförsörjning, relationen mellan arbete och privatliv, olika professioner, anställningsvillkor, anställdas autonomi, olika arbetsprocesser, arbetsmiljön, produktivitet och kontrollsystem.
I stort berör digitalt arbetsliv relationen mellan IT-användare – i roller som chef, anställd, kund och medborgare – och olika digitala system för kommunikation och administration. Digitaliseringens och automatiseringens betydelse för framtida arbetsmarknader är också central för tematiken.
Om Digitala transformationer och samhällsutmaningarna
Aktuellt
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Om du anmäler dig till vårt nyhetsbrev får du information om vad som händer inom Digitala transformationer.
Just nu är det systembyte så maila digitaltransformations@lnu.se istället för att fylla i formuläret. Vi sparar kontakter tills vidare eller tills du säger till.
Nyheter
-
Problemlösare samlades i hackathon: hur kan AI fånga svensk-amerikanernas röster? Nyhet
-
Kick off på Linnéuniversitetet för Thorén Framtid och EXTEND.T.2 Nyhet
-
Lyckad programmeringskurs med nya samarbeten Nyhet
-
Fem nya kortfilmer om AI och datadriven utveckling Nyhet
-
Linnéuniversitetet höll tvärvetenskaplig dag om digital omvandling Nyhet
-
Unik mix på internationellt symposium om digitala transformationer Nyhet
Forskning
Kunskapsmiljön Digitala transformationer omfattar väl etablerade och internationellt erkända forskare och forskargrupper. Inom den vidsträckta kompetens som finns i miljön är vårt mål att integrera olika kunskaper och aktiviteter utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv. Detta för att identifiera, utveckla och validera hållbara lösningar för att bemöta samhällets utmaningar. Den forskning som genomförs inom kunskapsmiljön innefattar även samverkan med lokala och globala aktörer inom offentlig sektor och näringsliv. Det bidrar till såväl bredare som djupare analyser av digitala transformationer genom olika sektorer och områden.
För en effektiv, hållbar digitalisering behövs det ett interdisciplinärt perspektiv. Detta perspektiv ska inte bara inkludera tekniska aspekter som handlar om att skapa, lagra, bearbeta och visualisera data, utan också omfatta ett användarcentrerat perspektiv som tar hänsyn till beteende, socialisering, styrmedel och analys av möjliga rebound-effekter.
Med expertis inom datavetenskap, digital humaniora, e-hälsa, företagsekonomi, informatik, medieteknik och sociologi kommer miljön att ha en unik förmåga att bidra till möjliga lösningar till utmaningarna ovan utifrån ett helhetsperspektiv.
Forskningsmiljöer
-
Centrum för interprofessionell samverkan och sambruk inom akut vård (CISA) Forskning kring interprofessionell samverkan och sambruk inom akut vård följer patientens väg genom den akuta vårdkedjan,…
-
Computational Thinking and Coding Skills in Schools (CoCoS) Forskargruppen Computational Thinking and Coding Skills in Schools arbetar med forskning, undervisning och kurser för kompetensutveckling…
-
Digital Humanities Digital Humanities är ett tvärvetenskapligt initiativ med fokus på samhällsutmaningar och innovation.
-
EdTechLnu Forskningen inom kunskapsområdet EdTechLnu har tre huvudspår: • Utveckling av ny teknologi för att stödja utbildning och lärande. • Undersökning av undervisning och lärande där elever och…
-
eHälsoinstitutet eHälsoinstitutet är en mötesplats för forskning, utvärdering, samverkan och utbildning inom e-hälsa, dvs. digitalt stöd för att stärka individen samt höja kvalitet och effektivitet…
-
iInstitute Informationsområdet använder sig av tvärvetenskapliga tillvägagångssätt för att berika och underlätta skapandet, överföringen och tillsynen av data, information och kunskap. Detta görs…
-
Interaction Design Research Group Interaction Design Research Group är en tvärvetenskaplig forskargrupp. Vi möter aktuella utmaningar i samhället och näringslivet genom tillämpade, forskningsbaserade…
-
Linnaeus Media Observatory (LiMO) Linnaeus Media Observatory (LiMO) – Centrum för medieforskning, -praktik och -utveckling vid Linnéuniversitetet. Vi sammanför forskning, praktik och undervisning om…
-
Linnaeus University Systems Community (LNU-STC) Linnaeus University Systems Community lyfter fram systemtänkande inom forskning, utbildning och praktik. Kunskapsområdet är en del av kunskapsmiljön…
Forskningsprojekt
-
Doktorandprojekt: Digitalisering av affärsmodell Denna studie fokuserar på omni-kanaler och strävar efter att identifiera och förstå övergång, framgångsfaktorer och utmaningar för att hantera och…
-
Projekt: APPEND – Digitalt produktpass för att revolutionera möbelindustrin Syftet med detta projekt är att designa, utveckla och validera DPP (Digital Product Passport) prototyp inom möbelsektorn.…
-
Projekt: Artificial Intelligence as a risk and opportunity for the authenticity of archives Detta projekt undersöker hur artificiell intelligens kan framtidssäkra våra kulturarv, genom att hantera…
-
Projekt: Design, utveckling och implementering av en databaserad interaktiv krishanteringsövning med drönarteknik för krishanteringssystemet Projektets syfte är att utveckla en datorbaserad interaktiv…
-
Projekt: DigIT Hub Sweden DigIT Hub Sweden är en av fyra digitala innovationshubbar i Sverige vars fokus är att ta verksamheter in i framtiden genom en one-stop-shop med ett brett utbud av samlade…
-
Projekt: Digital kompetens och spetskompetens i Kronoberg Detta samverkansprojekt ska analysera behov av digital kompetens och spetskompetens bland små och medelstora företag i regionen. Målet är att…
-
Projekt: Digital Methods Platform for Arts and Humanities (DiMPAH) Projektet DiMPAH syftar till att sammanställa, koppla samman och tillgängliggöra nya öppna lärresurser (Open Education Resources,…
-
Projekt: DIGRIS - Implementeringsutmaningar av digitaliseringsrättigheter i Sverige Projektet tar sitt avstamp i den Europeiska unionens (EU) digitaliseringsstrategi med syftet att undersöka hur små…
-
Projekt: Edutain Projektet Edutain syftar till att införliva framväxande teknologier som Augmented Reality (AR) i skolor för att uppnå en hållbar inlärningsupplevelse. Detta projekt kommer också att…
-
Projekt: Extending design thinking with emerging digital technologies (Exten.D.T.2) Kärnan i detta projekt är antagandet att designtänkande i kombination med framväxande teknologier som artificiell…
-
Projekt: Forest 4.0 Målet med projektet Forest 4.0 är att etablera ett excellenscenter för nyskapande övervakning, datainsamling och analys av skogsmiljöer. Syftet är att utvinna värde ur insamlad…
-
Projekt: Forskarskolan för lärande, interaktion och kunskap i en digitaliserad värld (LIKED) Forskarskolan LIKED bygger på antagandet att digitaliseringen av samhället resulterar i utmaningar och…
-
Projekt: Forskarskolan Upgrade Forskarskolan Upgrade – lärarutbildning och skolans digitalisering är en nationell forskarskola där nio svenska lärosäten arbetar tillsammans inom dessa områden.
-
Projekt: Främja vetenskap genom STEM-utbildning Detta forskningsprojekt syftar till att att öka ungdomarnas intresse för utbildning inom naturvetenskap, teknik och matematik i Nordmakedonien.
-
Projekt: Generation Z möter STEM – mångfald för en hållbar framtid Intresset hos kvinnor för att studera och arbeta inom naturvetenskap, teknik och matematik är ganska lågt, globalt sett. På västra…
-
Projekt: HPC för SMF Målet med projektet är att ge små och medelstora företag i Linnéregionen möjlighet att öka sin datadrivna förmåga med stöd av artificiell intelligens (AI) och High Performance…
-
Projekt: Hur ska mobila och digitala hemsjukvårdsteam organiseras och ledas? Teknikutvecklingen gör nya vårdstrukturer möjliga - men när vård flyttar ut från sjukhuset till hemmet, hur ska det…
-
Projekt: IDEAL - Fördjupning och anpassning av interaktionsdesignprogrammet till marknadens behov Projektet avser att utveckla två avancerade kurser inom ämnet interaktionsdesign i nära samarbete med…
-
Projekt: InfraVis – nationell forskningsinfrastruktur för visualisering av data InfraVis kommer att skapa en gemensam ingång till de svenska resurserna i visualisering och utbilda forskare inom olika…
-
Projekt: Internationell gästprofessor i data-driven affärsutveckling Detta forskningsprojekt syftar till att underlätta för företag som fokuserar på att använda data som sin primära resurs för att…
-
Projekt: IoT-lab för SMF 2.0 Målet med detta projekt är att utveckla ett väl etablerat nätverk av företag i Linnéregionen som kan dra nytta av varandras kompetens och produkter inom Internet of Things…
-
Projekt: Nästa generation tillförlitlig Agri-Data Management - EnTrust EnTrust samlar 16 ledande forskningsinstitutioner och företag från 5 europeiska länder för att etablera ett doktorandnätverk där…
-
Projekt: Onco-Aging: Smart hälsogemenskap för äldre cancerpatienter Projektet inriktar sig direkt på två stora hälsoproblem i dagens Europa: cancer och ett åldrande samhälle. Det ska främja…
-
Projekt: Prediktion av läkemedelsrelaterade problem och risker Läkemedelsrelaterade problem är ett stort problem för samhället, särskilt med en åldrande befolkning och ökad användning av läkemedel.…
-
Projekt: Recasting best practices of European universities (RAPID) RAPID syftar till att stärka online-utbildning i Pakistan genom att kopiera de bästa erfarenheterna av distansutbildning under…
-
Projekt: Regional digital transformation (REDIT) Projektets övergripande mål är att bidra till en fördjupad förmåga för små och medelstora företag att ta till vara digitaliseringens möjligheter och…
-
Projekt: Samverkan mellan hem och förskola – transformerad i digitaliseringens tidevarv? Det övergripande syftet med detta projekt är att bidra med kunskap om hur villkoren för samarbete mellan hem…
-
Projekt: Smart Dat Målet med projektet är att genom att erbjuda insatser inom automatisering och digitalisering för små och medelstora företag (SMF) inom tillverkande sektor i Linnéregionen stärka…
-
Projekt: STEFORA – STEM For ALL Ett EU-finansierat projekt för att minska ojämlikheten i STEM Education.
-
Projekt: Teaching computational thinking with digital devices (TACTIDE) Detta projekt handlar om stöd och befogenhet för lärare att integrera strategier för problemlösning med hjälp av digitala…
-
Projekt: Utveckling av ett nytt masterprogram i digital humaniora vid Linnéuniversitetet Projektet syftar till att vidareutveckla masterprogrammet i digital humaniora och etablera nya sätt att…
-
Projekt: Utveckling och implementering av en nationell forskarskola inom IKT för Kosovos utbildningssystem (DI-PHDICTKES) Kosovos brist på doktorandprogram inom informations- och kommunikationsteknik,…
-
Projekt: VCardiac - nytt ramverk för kontaktlös diagnostik och prognosticering av hjärt-kärlsjukdomar VCardiac är ett nytt ramverk som använder akustiska hjärtslagsljud för att klassificera olika…
-
Såddprojekt: Accessibility and Inclusion – Digitalization Rights in Law and Practice Syftet för detta såddprojekt, inom Kunskapsmiljön Digitala Transformationer, är att analysera den europeiska…
-
Såddprojekt: AI för ISP: Beviskoncept med användning av en AI-chattbot för att stödja grundläggande akademiskt skrivande Målet är att utforska hur man kan använda ChatGPT för att stödja studenter att…
-
Såddprojekt: Användning av digitala verktyg för att få syn på tecken på lärande i naturvetenskaplig undervisning för sexåringar Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné…
-
Såddprojekt: Den strategiska kompetenshanteringsprocessen, AI-baserade lösningar och det entreprenöriella tänket Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala…
-
Såddprojekt: Digital transformation av kommunikationen mellan hem och skola Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala transformationer är att undersöka den…
-
Såddprojekt: Digitala lösningar för Hub-konferenser – ett alternativ för minskat akademiskt flygande Forskares koldioxidutsläpp beror till stor del på flygresor, och många av dessa går till…
-
Såddprojekt: Etiska frågor vid digitalisering av ursprungsbefolkningars samlingar: fallet med Världskulturmuseet Huvudsyftet med detta såddprojekt inom kunskapsmiljön Digitala Transformationer är att…
-
Såddprojekt: Genus, entreprenörskap och digitalisering: Utmana ojämlikheten mellan könen i IKT-högskolan Huvudsyftet för detta såddfinansieringsprojekt inom kunskapsplattformen Mobilising and Managing…
-
Såddprojekt: Hälsans betydelse i ett digitalt, hållbart arbetsliv Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala transformationer är att skapa ett nätverk som…
-
Såddprojekt: Implementeringskunskap som uppdragsutbildning – ett steg i den nationella satsningen Livslångt lärande Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala…
-
Såddprojekt: Interaktiva simuleringar i professionsutbildningar Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala transformationer är att använda interaktiva simuleringar…
-
Såddprojekt: Interaktivt videoträningsverktyg och utveckling av utbildningsscenarion för akutsjukvård Huvudsyftet för detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala transformationer är att…
-
Såddprojekt: Mitigating Health Inequalities in the Kronoberg Region - A Transdisciplinary System Thinking Approach Det främsta syftet med detta såddprojekt inom kunskapsmiljön Digitala…
-
Såddprojekt: Paradoxen med för stor egenmakt: Har patientbemyndigande sina gränser? Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala transformationer är att undersöka…
-
Såddprojekt: Programmera sociala robotar - ett verktyg för lärande i den flerspråkiga grundskolan Det övergripande syftet är att bidra till att utveckla lärares kapacitet att utnyttja möjligheterna i…
-
Såddprojekt: Samspelet mellan big data och AI för att övervaka och hantera turistdestinationernas hållbarhet (TERESA) Huvudsyftet för detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala…
-
Såddprojekt: Samverkan mellan hem och förskola – transformerad i digitaliseringens tidevarv? Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala transformationer är att…
-
Såddprojekt: Trolling the library – det digitala hotet mot folkbibliotekets demokratiska uppdrag Det övergripande syftet med detta såddprojekt är att undersöka hur högerradikala digitala angrepp mot…
-
Såddprojekt: Utforska effektiviteten av videokonsultationer inom primärvården Med dagens teknikutveckling så ses en ökad användning av videoapplikationer inom de flesta aspekter av vården. När video…
-
Såddprojekt: Äldre HBTQ+-personers psykiska hälsa och möjlighet till inkludering (FLORIS) Syftet med projektet är att utforma ett digitalt verktyg som ska underlätta för äldre HBTQ+-personer att prata…
Såddfinansiering
Sådd-ansökan
För att stimulera samarbete mellan anställda inom olika ämnen vid Linnéuniversitetet, erbjuder kunskapsmiljön återkommande såddfinansiering för olika forsknings- och utbildningsprojekt. Såddfinansieringen är framför allt tänkt att användas för att identifiera nya samarbetsmöjligheter, utforska möjliga forskningsfrågor i en förstudie, samla in empiriskt material, utveckla utbildningsinnehåll och/eller utveckla forskningsförslag relaterade till digitala transformationer. En del av medlen viks åt att skriva större ansökningar till externa finansiärer.
Mer om senaste utlysningen (pdf)
Pågående såddprojekt
-
Såddprojekt: Accessibility and Inclusion – Digitalization Rights in Law and Practice Syftet för detta såddprojekt, inom Kunskapsmiljön Digitala Transformationer, är att analysera den europeiska…
-
Såddprojekt: AI för ISP: Beviskoncept med användning av en AI-chattbot för att stödja grundläggande akademiskt skrivande Målet är att utforska hur man kan använda ChatGPT för att stödja studenter att…
-
Såddprojekt: Digitala lösningar för Hub-konferenser – ett alternativ för minskat akademiskt flygande Forskares koldioxidutsläpp beror till stor del på flygresor, och många av dessa går till…
-
Såddprojekt: Etiska frågor vid digitalisering av ursprungsbefolkningars samlingar: fallet med Världskulturmuseet Huvudsyftet med detta såddprojekt inom kunskapsmiljön Digitala Transformationer är att…
-
Såddprojekt: Hälsans betydelse i ett digitalt, hållbart arbetsliv Det övergripande syftet med detta såddprojekt inom Kunskapsmiljö Linné Digitala transformationer är att skapa ett nätverk som…
-
Såddprojekt: Mitigating Health Inequalities in the Kronoberg Region - A Transdisciplinary System Thinking Approach Det främsta syftet med detta såddprojekt inom kunskapsmiljön Digitala…
-
Såddprojekt: Programmera sociala robotar - ett verktyg för lärande i den flerspråkiga grundskolan Det övergripande syftet är att bidra till att utveckla lärares kapacitet att utnyttja möjligheterna i…
-
Såddprojekt: Trolling the library – det digitala hotet mot folkbibliotekets demokratiska uppdrag Det övergripande syftet med detta såddprojekt är att undersöka hur högerradikala digitala angrepp mot…
-
Såddprojekt: Utforska effektiviteten av videokonsultationer inom primärvården Med dagens teknikutveckling så ses en ökad användning av videoapplikationer inom de flesta aspekter av vården. När video…
Beviljade projekt 2023
- Proof-of-Concept och kartläggning av digitala lösningar samt initial acceptanstestning av globala Hub-konferenser för minskat behov av akademiskt flygande
- Etisk fråga vid digitalisering av ursprungsbefolkningars samlingar: fallet med Världskulturmuseet
- Mitigating Health Inequalities in the Kronoberg Region - A Transdisciplinary System Thinking Approach
- Accessibility and Inclusion - Digitalization Rights in Law and Practice
- Hälsans betydelse i ett digitalt, hållbart arbetsliv
- Trolling the library – det digitala hotet mot folkbibliotekets demokratiska uppdrag
- AI för ISP: Beviskoncept med användning av en AI-chattbot för att stödja grundläggande akademiskt skrivande
Beviljade projekt utan egna webbsidor:
- Sociala robotar i matematikundervisningen – En kontext för att utveckla datalogiskt tänkande i en multikulturell grundskola.
-
Digital Transformation Occupational Hazards (DigiHaze)
Tidigare beviljade såddprojekt
Beviljade projekt 2022
- Genus, entreprenörskap och digitalisering: Utmana ojämlikheten mellan könen i IKT-högskolan
- Samverkan mellan hem och förskola - transformerad i digitaliseringens tidevarv?
- Implementeringskunskap som uppdragsutbildning- ett steg i den nationella satsningen Livslångt lärande
- Samspelet mellan big data och AI för att övervaka och hanter a turistdestinationernas hållbarhet (TERESA)
- Digitalisering av egenvård vid psykisk ohälsa
- Användning av digitala verktyg för att få syn på tecken på lärande i naturvetenskaplig undervisning för sexåringar
- Exploring the Effectiveness of Video Consultations in
Primary Healthcare: International Survey & Analysis - Interactive video training tool and training scenario development for Emergency Medical Services.
- Digital business infusion by migrants
- Digital Excavations: Text mining approaches for a better archaeology
- Internet of Things enabled Digital Connected
Solution for Beehives - Everyday life and urban platforms in China and South Korea
Beviljade projekt 2021
- Interaktivt videoträningsverktyg och utveckling av utbildningsscenarion för akutsjukvård
- Den strategiska kompetenshanteringsprocessen, AI-baserade lösningar och det entreprenöriella tänket
- Paradoxen med för stor egenmakt: Har patientbemyndigande sina gränser?
- Digital transformation av kommunikationen mellan hem och skola
- Interaktiva simuleringar i professionsutbildningar för att stärka självtilliten i svåra möten i den framtida yrkesutövningen
Utbildning
Digitala transformationer arbetar strategiskt för att att ge möjligheter att skapa nya, tvärvetenskapliga utbildningar, samt utveckla befintliga program som har en direkt koppling till området. Forskare och lärare med olika bakgrund inom datavetenskap, informatik, medieteknik, sociologi, biblioteksvetenskap, hälsoinformatik och företagsekonomi arbetar tillsammans för att kunna ge nya perspektiv på och tillämpningar inom olika områden. Detta kommer att ge våra studenter en tydlig och modern kompetens som gör dem speciell attraktiva för arbetsgivarna.
Etablering av nya utbildningar på avancerad nivå har redan startat. Idag bedriver vi flera nya masterprogram med fokus på e-hälsa, digital humaniora, utbildningsteknologi och digitala affärer. Förnyelse av befintliga kurser och program inom kunskapsmiljön kommer att utgöra en central punkt för kunskapsbildningen.
Vi ser också stora möjligheter att skapa nya kurser och masterprogram tillsammans med andra lärosäten i Sverige och olika universitet i Europa inom ramen för vårt europeiska samarbetsprojekt EUniWell.
Program och kurser
Grundnivå (kandidat)
- Biblioteks- och informationsvetenskap (biblioteks- och informationsvetenskap)
- Interaktiva medier och webbteknologier (medieteknik)
- Interaktionsdesigner (informatik)
- Systemvetarprogrammet, inriktning affärs- och verksamhetsutveckling (informatik)
- Digital verksamhetsutveckling (informatik)
- Webbprogrammerare (datavetenskap)
Avancerad nivå (magister/master)
- Masterprogram i eHälsa (hälsoinformatik)
- Digital affärsutveckling, magisterprogram (informatik)
- Informationssystem, masterprogram (informatik)
- Sociala medier och webbteknologier, masterprogram (medieteknik)
- Utbildningsteknologi, masterprogram (utbildningsteknologi)
- Digital humaniora, masterprogram (digital humaniora)
Inom kunskapsmiljöns huvudämnen ges dessutom ett stort antal kurser. Här kan du söka efter kurser inom dessa ämnen.
Samverkan
Vi har väl utvecklade samarbeten med ett antal väl ansedda universitet, både regionalt, nationellt och internationellt. Forskare inom Digitala transformationer samverkar mycket aktivt med olika aktörer inom offentlig sektor, bland annat flera kommuner och regioner, med andra myndigheter i Sverige, samt med olika företag både i Sverige och utomlands.
Styrgrupp
Styrgruppens huvudsakliga uppdrag inkluderar följande uppgifter:
- Att ta fram en verksamhetsplan för aktiviteter inom Digitala transformationer.
- Att ta fram en budget for kunskapsmiljön för de kommande åren.
- Att ta fram en organisation for Digitala transformationers operationella arbete.
Det operationella arbetet inkluderar att samordna externa bidragsansökningar och att koordinera forskning inom miljön. Likaså att identifiera nya tänkbara forskningsområden, kopplingar till berörda utbildningar och implikationer
for samverkan och uppdragsutbildning.
Marcelo Milrad är projektledare för Digitala transformationer.
- Evalill Nilsson Docent
- 0480-44 60 01
- 073-037 79 13
- evalillnilssonlnuse
- Glenn Sjöstrand Universitetslektor
- 0470-70 88 84
- glennsjostrandlnuse
- Italo Masiello Professor
- 0470-70 82 03
- italomasiellolnuse
- Jesper Andersson Professor, dekan
- 0470-70 84 60
- jesperanderssonlnuse
- Kristoffer Holt Professor
- 0480-49 70 22
- kristofferholtlnuse
- Marcelo Milrad Professor
- 0470-70 87 25
- 073-396 95 74
- marcelomilradlnuse
- Päivi Jokela Docent
- 0480-44 60 71
- paivijokelalnuse
Operativ grupp
Med utgångspunkt i uppdrag från Digitala transformationers styrgrupp arbetar den operativa arbetsgruppen för kunskapsmiljöns fortsatta utveckling enligt punkterna under rubriken Styrgrupp ovan.